by gabone

M-am apucat de cresterea acestor viermi pentru a avea o alternativa la eternii tubifex, despre care am auzit atatea povesti si de care nu poti fi sigur; Cand m-am hotarat sa incep cultura m-am lovit de o problema care la inceput nu parea de netrecut: procurarea de inoculi. Multumita domnului Calin, am reusit sa-i “import” tocmai de la Orastie. Dupa documentare pe diverse site-uri mi-am strans materialele necesare:

Materiale necesare

– Cutie pentru cultura
– Substrat
– Hrana pentru viermi
– Pompita de apa (pentru stropit florile)
– Inocul

Cutie pentru cultura
Se folosesc cutii confectionate din diferite materiale: plastic, lemn. Sunt indicate cele din lemn deoarece mentin umiditatea substratului mai mult timp. Ca dimensiuni, singura cota fixa ar trebui sa fie inaltimea (nu mai mica de 6 centimetri). Se mai pot folosi casolete de inghetata sau cutii de margarina. Eu am folosit o cutie de plastic cu capac (era ratacita prin casa). In capac se dau gauri (acestea se acopera cu tifon sau o plasa fina) pentru a asigura aerisirea culturii deoarece lipsa aerului face ca acea cultura sa nu cresca cum trebuie, viermii sa urce pe peretii cutiei sau chiar sa moara. Capacul trebuie facut dintr-un material care nu lasa lumina sa patrunda fiindca viermii prefera intunericul. Trebuie sa se inchida bine si sa nu lase diferitii pradatori (furnici, paienjeni etc) sa patrunda in cultura.

Substrat

Grosimea substratului ar trebui sa fie cam de 5 cm. Daca substratul va fi mai subtire acesta se va usca mai repede, iar daca va fi mai gros, partea de jos a substratului poate deveni anaeroba, ceea ce nu este bine pentru viermi. In principiu, se foloseste orice tip de sol daca acesta nu este tare. Substratul ales nu trebuie sa contina fertilizanti chimici, fungicide, pesticide si alte chimicale. Eu am ales muschi de padure deoarece pastraza mai bine umiditatea si mi-a fost mai usor de procurat. Acesta se spala bine inainte de a fi pus in cutie. Orice mediu pe care il veti alege trebuie sa fie de la inceput umed.
Daca scade umiditatea la suprafata solului, viermii vor incepe sa intre mai adanc in sol cautand umezeala si astfel ei se indeparteaza de locul unde se afla hrana. Se uda suprafata substratului cu o pompita de stropit plantele, dar trebuie sa avem grija sa nu o inundam.
Deasupra substratului se pune un geam care sa preseze usor pe substrat. Sub acest geam se da hrana viermilor si se creaza o mixtura care atrage viermii si ajuta la prinderea lor. Perimetrul geamului trebuie sa fie mai mic decat perimetrul cutiei in care s-a pus substratul. Eu personal nu folosesc acest geam. Prefer mici bucati de plastic sub care sa pun hrana si pe care sa le scot separat.
Hranirea si atragerea viermilor la suprafata va face mai usoara colectarea lor pentru hranirea pestilor. Dupa ce am ales substratul pe care il vom folosi trecem la urmatorul pas: inceperea culturii propriu-zise.
Dupa asezarea inoculului (in mijlocul cutiei) se administreaza putina hrana in jurul acestuia. Se acopera substratul cu geamul procurat, se aseaza capacul si se pune cutia la o temperatura intre 15-21 grade celsius. Experienta a aratat ca la temperaturi peste 30 de grade sau sub 0 grade, viermii mor. Temperatura optima de reproducere este de 18 grade celsius. Cultura se tine neperturbata pentru cateva zile pentru a permite viermilor sa se inmulteasca.

Hrana
Viermii se hranesc cu paine inmuiata in lapte, cereale, cascaval ras (cat mai nesarat), iaurt, etc. Rezultate bune s-au obtinut cu cereale pentru copii, care contin un nivel mai mare de proteine. Hrana cu valoare nutritiva mare duce la cresterea valorii nutritive a viermilor.
Acestia nu trebuie hraniti mult de la inceput, deoarece surplusul de hrana tinde sa atraga diverse insecte sau sa provoace aparitia fungilor sau contaminare bacteriala. Trebuie reglata cantitatea de hrana oferita pe parcursul primei luni, pana la stabilizarea culturii. Hranirea se face (de preferat) la 3-4 zile si se administreaza sub geamul cu care este acoperit substratul. Eu personal folosesc ca hrana iaurtul diluat. Tot din proprie experinta am observat ca prefera iaurtul cu mai putine grasimi.
O cultura se stabilizeaza in 8-12 saptamani. Deci trebuie rabdare fiindca viermii se disperseaza destul de greu in cutie.

Dupa ce cultura devine matura, putem recolta viemii, luand geamul de deasupra substratului si spalandu-l intr-un vas cu apa. Viermii cazuti in vas se administreaza pestilor, dar trebuie avut in vedere ca acestia (viermii) contin multe grasimi si o hranire abundenta a pestilor duce la obezitate.
Ar fi bine ca la 2 luni (maxim 3 luni,sau functie de gradul in care s-a imbacsit cultura) sa se mai adauge un rand de muschi, sau daca nu mai e loc in caserola trebuie spalat muschiul din cutie(foarte important! cu apa statuta – adica FARA CLOR!!). Substartul incepe sa se deprecieze dupa o perioada de 6-9 luni, devenind acid. Asta duce la incetarea reproducerii viermilor, ramanand doar adultii in cultura. Pentru a mentine cultura, trebuie schimbat substratul.