by Betta_Boy

In randurile urmatoare am enumerat cateva din majoritatea plantelor cunoscute in acvaristica. Spor la citit si daca va este ceva neclar nu ezitati sa intrebati. Articolul e scris din putina mea cultura generala (din acvaristica) si daca nu azi, in urmatoarele zile voi pune si poze la fiecare. Eventual cand voi avea timp, voi mai completa articolul (mai sunt destule plante despre care nu s-a scris pe forum/site), lucru pe care de alfel puteti sa-l faceti si voi.

Riccia fluitans
Este o planta plutitoare frecvent intalnita in iazuri cu multa substanta organica. Se prezinta ca niste tufe, compuse din benzi alungite de culoare verde. Fiecare ramura se lungeste, apoi se divide la capete in alte ramuri .
Aceasta planta este utila, dezvoltandu-se la temperatura camerei constituind un adapost propice pentru puiet.

Elodea densa
Numita si pesta apei (datorita proliferarii lor), este o planta cautata de acvaristi, deoarece produce mult oxigen si asigura un echilibru ecologic propice acvariului. Prefera apele temperate dure si bazice cu temperaturi de 25°C, inmultirea realizandu-se numai prin butasire.

Elodea densa

Elodea canadensis
O planta intalnita in apele dulci de la campie, originara din America, se inmulteste vegetativ (prin bucati de ramuri care se rup usor din dreptul nodurilor). Elodea nu se planteaza in substratul de nisp, ci pluteste liber in apa acvariului.

Elodea canadensis

Vallisneria asiatica
Dupa cum indica si numele provine din Asia si este folosita in special ca ornament in acvariu. Si-a castigat o reputatie destul de buna in acvaristca datoita frunzelor in forma de panglica ce se pot dezvolta pana la 40cm. Se reproduc prin stoloni si prefera apa dura si usor acida, cu o luminozitate ridicata.

Vallisneria asiatica

Vallisneria gigantea
Este o planta in acvariile cu o capacitate mare, deoarece frunzele sala ating 1m lungime si 3-4 cm latime. Nu este foarte pretentiasa la lumina, prefera mai mult cea naturala. Acesta este motivul pentru care se dezvolta foarte bine in iazuri si lacuri special amenajate. Daca este crescuta in acvarii este recomandata introducerea CO2-ului pentru a se putea dezvolta normal.

Vallisneria gigantea

Valisneria spiralis
Aceasta planta este foarte pretuita de acvaristi, prezenta in ape curgatoare si statatoare. Are tulpina scurta prevazuta cu un manunchi de frunze in forma alungita cu varful rotunjit. Planta este recomandata pentru acvariile de reproducere deoarece ofera o ascunzatoare foarte buna puietului, oxigeneaza apa si infuzorii se formeaza foarte repede pe frunzele sale.

Valisneria spiralis

Cabomba aquatica
Planta originara din Brazilia si Mexic. Are o tulpina lunga si mult ramificata pe care se insira frunze opus dispuse doua cate doua. Frunzele sunt subtiri rasfirate in evantai. Necesita o ingrijire atenta pentru a putea creste intr-un mod corespunzator. Se indica a fi tinuta in apa cu duritate mica, la o temepratura de 20°C si nu in bataia directa a soarelui.In acvarile in care apa nu este schimbata des, particulele de murdarie si alge se aglomereaza repede pe filamentele frunzelor si inabuse plante. Folosita ca planta decorativa, Cabomba oxigeneaza bine apa acvariilor.

Cabomba aquatica

Cabomba carolin
Mai rezistenta decat Cabomba aquatica este apreciata de acvaristi pentru frunzele sale fine, de aceea unii pesti (din familia Caracidelor in general) isi depun icrele pe ele, dar alti (erbivori) le mananca. Prefera o apa cu duritate medie si pH neutru, dar sursa de lumina puternica este cea care le determina dezvoltarea pana la 30-40 cm.

Cabomba carolin

Cryptocoryne undulata
Este o planta submersa originara din apele dulci aflate in Ceylon. Are o tulpina subterana ramificata de la care porneste un manunchi de frunze drepte lanceolate de 15-20 cm lungime. Ea se dezvolta bine la temepraturi cuprinse intre 25-30 °C in ape sarace in saruri de calciu si usor acide. La fel ca si Vallisneria spiralis este recomandata pentru acvariile de reproducere, oferind un bun suport de depunere.

Cryptocoryne undulata

Acorus gramineus
Aceasta planta se poate dezvolta in limite normale la temperatura mai ridicate de 20°C, nu este sensibila la variatii ale pH-ului si duritatii apei. Frunzele au o culoare verde inchis, fiind dispuse sub forma de evantai, liniare, inguste de 10cm lungime. Planta se reproduce prin sectionarea rizomului intre frunze. Poate fi folosita si pentru bazinele mari de gradina dezvoltandu-se uneori totalmente sub apa.

Acorus gramineus

Azolla caroliniana
O planta de pa dulce cu un colorit verziu-rosiatic are o tulpina de 1-4 cm dispusa orizontal si prevazuta pe toata lungimea ei cu doua randuri de frunze mici romboidale asezate in forma de solzi marunti. Se dezvolta foarte bine la temperatura camerei. Necesita o iluminare medie si o cantitate mare de CO2.

Azolla caroliniana

Hygrophila
Este foarte cunoscuta si apreciata de acvaristi datorita varietatii specilor ei. Este o planta usor de intretinut ce provine din sud-estul Asiei, dezvoltandu-se armonios sub influenta unei iluminari puternice si a unei ape a carei pH si duritate poate sa varieze la cele doua extreme. Reproducerea se face prin butasire in momentul in care frunzele ating suprafata
bazinului.Daca se respecta toate conditile de crestere, Hygrophila poate creste pana la 30cm.

Hygrophila

Vesicularia dubyana (muschiul de Java)
O planta tropicala foarte cunoscuta in lumea acvaristicii, utilizata indeosebi ca suport pentru depunerea oualelor de catre pesti sau ca adapost pentru alevini. Se fixeaza pe decorul natural (roci, lemn, alte plante) sau pe cel artificial, dezvoltanduse foarte repde si acoperind o larga arie in ape dulci, acide si cu lumina puternica.

Vesicularia dubyana (muschiul de Java)