by Betta_Boy

Prezenta plantelor intr-un acvariu este vitala, daca dorim sa existe un echilibru ecologic intre zooplanctonul si fitoplanctonul ce reda viata si frumusetea unui acvariu. Este de preferat ca aceste plante sa nu fie cumparate din comert, deoarece vor exista indoieli in ceea ce priveste puritatea speciei si cateodata pot aparea deverse comfuzii.

Astfel exista societati specializate, atat in intreaga lume, cat si in Europa unde aceste plante de acvariu sunt cultivate in sere, dezvoltanduse cel mai adesea, in conditii de caldura si lumina artificiala.

In orice acvariu plantele au un rol foarte important. La prima vedere ne putem gandi ca plantele sunt asezate doar pentru decor, dar daca le observam indeaproape ne dam seama ca ele constituie un element foarte important pentru mentinerea unui echilibru biologic acvatic.

Prin procesul de fotosinteza plantele contribuie la oxigenarea apei astfel: in timpul zilei, vegetalele absorb dioxidul de carbon eliminat prin respiratia pestilor si produc oxigen, ba mai mult ele folosesc nitrati, determinand o diminuare a concentratiei lor in apa. Daca suntem foarte atenti putem observa ca in acvariu exista o anumita discrepanta intre concentratia de oxigen existenta in apa in timpul zilei si cea din timpul noptii. Odata cu cresterea procentului de oxigen pe timp de zi are loc si o usoara crestere a pH-ului, iar noaptea cresterea dioxidului de carbon determina acidifierea apei si astfel reducerea pH-ului.

Exista mai multe tipuri de plante ce constituie fitoplanctonul acvariilor noastre si anume:
*Planate cu tulpina, acestea pot creste si in afara apei, avand frunze fine, iar butasirea se realizeaza in genere fara probleme.
*Plante cu radacini sau cu bulbi au frunzele robuste si mari. Se inmultesc deobicei prin separarea tufei sau prin stoloni si sunt plante amfibii ce sunt adaptabile la imersie totala.
*Plante flotante au partea inferioara in permanenta sub apa, iar frunzele se dezvolta la suprafata, constituind adapost pentru alevini.
*Plante fara radacini in sol, acestea se dezvolta pe un suport din lemn sau roca avand o crstere relativ lenta.

*Muschi fixasti pe un suport, sunt foarte utili permitand unor specii de pesti depunerea icrelor.

Cateva categorii de pesti (Ancistrus, Gyrinochelius) folosesc unele vegetale (alge sau plante cu frunze fine) drept hrana, altii isi depun icrele pe furnzele plantelor late, altii folosesc plantele pentru marcarea teritorilor. Alevinii se hranesc cu microorganismele ce se dezvolta pe radacini sau pe furnze (infuzori).

Din nefericire exista si vegetale care dauneaza vietii acvatice, acestea fiind algele indezirabile. Ele prezinta dezavantajul ca se dezvolta pe sticla acvariului, ceea ce da un aspect neplacut si sufoca unele plante care nu au capacitatea de a absorbi sarurile din apa. Pentru unii pesti cum sunt cei din familia Poeciliidaelor algele constituie o hrana consistenta.

Cele mai cunoscute tipuri de alge indezirabile sunt:
*algele rosii
*algele verzi aparute pe o intindere mica constituie un semn bun pentru echilibrul ecologic al acvariului; cele care se extind foarte repede sunt algele verzi filamentoase.
*algele albastre se dezvolta sub forma unui covor fin de culoare verde-albastruie la lumina excesiva.

*algele brune sunt microscopice si dezvolta fie pe decor, fie pe sticla acvariului.

Pentru a elimina prezenta acestor alge din acvariu se folosesc mai multe metode:
1. Toate elementele infestate cu alge pot fi tratate cu apa de Javel diluata la 1/10.
2. Se recurge la o luminozitate mai redusa in cazul algelor verzi sau albastre.
3. Schimbarea partiala a apei utilizand o apa de o duritate mai redusa poate determina eliminarea intr-o oarecare masura a algelor.
4. Existenta in comert a unor produse de ucidere a algelor . ( Eu personal nu le recomand deoarece pot avea efecte negative si asupra altor vietati din acvariu ).

Toate plantele ce contribuie la popularea unui acvariu trebuiesc si ele ingrijite in functie de necesitati. Pentru cei mai multi acvaristi, cresterea si dezvoltarea plantelor reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului. Lumina este de preferat sa fie asigurata de tuburi fluorescente 10-12 ore pe zi.

La fel cum ne dam silinta ca plantele noastre de apartament sa fie sanatoase si sa se dezvolte armonios, la fel trebuie ingrijite si plantele acvatice. Exista diferite metode prin care putem sa le asiguram minimul de existenta astfel:
*Procurarea din comert a unor ingrasaminte lichide ce sunt distribuite cu o anumita regularitate si intr-o doza bine stabilita, pentru a nu dauna celorlalte vietuitoare acvatice.
*Odata pe saptamana se realizeaza un schimb de apa intr-o proportie de 20% din volumul recipientului, astfel plantele primind o cantitate suficienta de saruri pentru a se putea dezvolta normal.
*Un rol foarte important pentru cresterea plantelor este concentratia de dioxid de carbon (CO2) din apa. Deobicei, in acvarile mai mari, CO2-ul se administreaza pe cale artificiala pentru a suplimenta nevoile plantelor.

Apa din acvariul cu plante trebuie sa fie bogata in saruri si minerale precum: fosforul, potasiul, azotul, magneziul si fierul.