by Ing. Mircea Oprea
A fost introdus in comertul acvaristic in anul 1911. Este un peste originar din nordul Americii de Sud, Trinidad si Martinica. Denumirea locala este de “atipa”. Desi in Romania a fost introdus si reprodus dupa 1980 el a cunoscut un succes deosebit, in ciuda taliei mari, de aproape 15 cm.
Placile de pe corp se imbina cu cele de pe spate. Corpul este puternic, are 2 perechi de mustati pe maxilarul superior, coada este usor concava, aripioara adipoasa are un spin de sprijin. Lungimea maxima este de 20 cm. Culoarea de baza este un gri maro, cu spatele mai inchis, abdomenul alb (cu exceptia perioadei de reproducere). Pe corp are pete negre-maro mare la mijlocul flancurilor pot forma o dunga. Aripioarele sunt gri galben cu puncte negre. Pe coada are o dunga transversala inchisa la culoare.
La varsta de 6 luni apare dimorfismul sexual, care este evident. Astfel masculul are aripioarele pectorale mai lungi decat femela, in timp ce femela are diamentrul corpului mai mare. In mod normal abdomenul pestilor este alburiu, dar in perioada de reproducere, abdomenul masculului este acoperit cu pete de culoare inchisa. Pestii isi incep activitatea sexuala dupa varsta de un an.
Nu este un peste pretentios la conditiile de mediu. Se multumeste cu o temperatura de 18° C, nu este pretentios la calitatea apei si mananca orice de pe fundul bazinului. In general are nevoie de acvarii mari, de cel putin 120 l, bine plantate si cu multe ascunzatori.
Este o specie care construieste un cuib de spuma la suprafata apei, sub un suport mai tare, care poate fi o frunza mai mare, un geam sau o bucata de polistiren expandat. Ruda Zukal spune ca a obtinut cele mai mari succese atunci cand pe fundul acestui suport a pus o foaie de material plastic negru. Din clipa in care incepe constructia cuibului masculul devine foarte violent, atacand chiar si atunci cand il hranim. Constructia cuibului poate dura 2 zile, chiar si 1-2 saptamani. Pentru stimularea construirii cuibului se recomanda introducerea in acvariu, pe fund, a unor frunze de stejar uscate. In mod normal, pentru reproducere pestii se tin in perechi sau chiar 2-3 femele la un mascul. Acesta va depune icre cu toate femelele dupa o scurta pauza. Acvariul poate avea substrat, sau nu, poate fi plantat sau nu.
Actul depunerii icrelor incepe ezitant, datorita faptului ca femela este destul de sperioasa. Cand femela este gata de depunere, masculul o asteapta sub cuib, ca aceasta sa-l apuce cu gura de regiunea anala. Cand face acest lucru, masculul o blocheaza cu aripioarele pectorale, in acest timp eliberand spermatozoizii. Femela, care si-a facut din aripioarele ventrale si corp un buzunar (punga) si unde are in acel moment icrele, se intoarce cu abdomenul in sus spre cuibul de spuma si lipeste icrele de suport.
Aceste lucruri se pot petrece in mod normal, dar de multe ori pestii nu vor sa depuna. Atunci, pentru a-i stimula, le vom inrautati conditiile. Timp de cateva saptamani le vom da mai putina hrana si nu le vom face schimbul de apa normal. Dupa acest interval de timp, vom trece la schimbari dese de apa, le vom scadea temperatura (pentru a determina masculul sa construiasca cuibul) si ii vom hrani mai consistent. Desi nu sunt pesti foarte pretentiosi, depunand usor, puii crescand repede, se poate intampla sa avem si insuccese. Astfel, depuneri intregi se pot albi, icrele depuse, dupa 2-3 zile se transforma intr-o gelatina, acest lucru datorandu-se unei valori mari a pH-ului (valori alcaline). Apa pregatita pentru eclozarea icrelor va trebui sa fie usor acida sau normala (pH = 6,5-7). Se mai poate intampla de asemenea ca acvariul in care avem puii sa nu fie acoperit cu un geam si sa existe o diferenta mare de temperatura intre apa din acvariu si aerul din camera. In acest caz apare racirea puilor datorita faptului ca acestia au respiratie stomacala. Daca tinem cont de toate acestea, puii cresc usor si foarte repede.
27 Responses for "Hoplosternum thoracatum – Pestele sanitar"
In fiecare noapte masculul face cuibul, spuma, la suprafata acvariului iar dimineatza, pana in pranz toata spuma dispare, si trebuie sa o ia de la capat . . . care este problema ? Am incercat sa tin si filtrul oprit, degeaba, spuma dispare mereu.
Trebuie sa pui cev la suprafata cu vreo 1 cm mai sus decat suprafata apei… ceva gen pahar taiat in doua… ca sa ii tine spuma intacta… si mulat in alt acvariu impreuna cu femela… dupa depunere scoti femela… si il lasi pe el o zi 2 sa fi sigur ca le’a fertilizat ouale si dupaia il scoti… si astepti… sa iasa puii… temperatura la apa eu am tinuto la 24 25 cand am scos… am facut ceva experiment sa vad daca rezista si a rezistat…succes
merci, am facut aseara un fel de cutie din polistiren cu inaltime 1,5 cm si am pus-o in acvariu. Pana acum, dimineatza vad ca a umplut cu spuma acolo, acum sa vad daca o sa si reziste spuma.
Pai incearca sa nu o agiti apa… si lasai numa pe ei pana depun… dupaai scoti femela… si dupa alte 2 zile scoti si masculu…. si asteptis a vezi ce iese 🙂 pui trebuie hrniti cu galbenus de ou… fiert tare… asa finut sa nu iti faci apa toata tot cate un ou:)
am si eu o intrebare mustatile la sanitar cad si vreau sa stiu de ce. sanitaru in acest moment mai are o singura mustata
am un sanitar care mereu vine la suprafata dupa oxigen, ce pot sa ii fac ca sare mereu din acvariu?
sa-i dai amenda ptr viteza 🙂 Daca sare din acvariu presupun ca nu ai capac. Cel mai simplu ar fi sa pui capac, sau un simplu geam deasupra sa nu mai poata sari, si in plus nici nu se mai evapora apa.
Cat despre sanitarul lui Jhon, nu cred ca-i cad, ca nu se usuca, sunt celule vi, nu cred ca exista vreo boala sa-i cada mustatile, cel mai probabil sa se fi muscat cu alti pesti. la mine un singur thoracatum are o mustata lipsa, restul sunt intregi 🙂
Salutare. Voiam sa va intreb si eu ceva: dupa cate zile ar trebui sa iasa pestisorii din icrele depuse?
Buna am un sanitar si de curand in juru gurii sa facut alb, parca s-ar decolora. E bolnav…?
Salut tuturor, am si eu o intrebare: am 2 hoplo de vre-o 2 luni si acuma am observat ca la inotatoarea codala parca i-a muscat ceva zici ca-s franjuri acuma si respira greu si nuci nu mai inoata prin acvariu. Imi poate cineva spune ce au patit si sa imi dea niste sfaturi. Multumesc
Am un acvariu de 60 L cu incalzitor, filtru interm si pompa de aer cu filtru din burete, apa sta la 24,25 grade.
care este temperatura apei in acvariu pe timp de vaRA?
am un caras de doi ani si un pic a stat in noul lui acvariu de 170 de litri cu inca doi mici de cateva luni. cu canicula s-a facut 28 de grade in apa si m-am gandit sa o racest cu un bidon de apa inghetata si a aajuns la 24 de grade si de mancare i-am dat niste tubifex si am inteles ca nu este bun pt carasi. acum este tot umflat si cu solzii exfoliati, sta jos nu mananca da jos din gurita , l-am pus intr-un acvariu spital de 30 de litri i-am pus 100 de grame de sare si antibiotic d ela farmacie cloramfenicol ce are si cum pot sa il tratez?
Salutari tuturor. Astazi sunt foarte trista. Pestisorul pentru care am amenajat acvariul (60l), practic, a murit. Hoplosternum Thoracatum femela cred pentru ca era rotunjica, grosuta. In ultimele saptamani am tot fost pe fuga si am racit apa din acvariu (ce ajungea cateodata spre disperarea mea pana la 29-30C) cu sticle de apa congelata de 0,5l. Ea statea pe fundul apei mai mereu. Stiu ca nu e ok, dar la viteza…Oare aceasta sa fie cauza? Cum imi dau seama daca am probleme mai mari? Nu as vrea sa pierd si ceilalti pesti. Acum cateva zile am inlocuit jumatate din apa cu apa proaspata de izvor. Va rog mult sa ma ajuati cu un sfat. Multumesc. Numai bine.
ieri seara parea sa fie oarba cand am inchis lumina si filtrul. Se tot lovea de scalar si de peretii acvariului. Am intra pese noape in camera si m-am uitat la ea. Respira foarte agitata. Am crezut ca s-a speriat de lumina aprinsa brusc, dar de fapt cred ca murea. As vrea sa cumpar iar pui din aceeasi specie. Ce sa fac sa le fie macar acestora bine?
Buna, pestele meu sanitar s.a umflat de 2 zile e rotund ca o bila. Care ar fi cauza ?
Buna,cum sa intamplat ca hoplosternumul meu femela sa depuna
icre la un an dupa ce am luat-o (este singura in acvariu dupa ce acum doua zile a murit ultimul beta splendis)?
eu am u sanitar si este foarte cuminte sunteti invidiosi ca al meu e mai bun
deci singura problema daca sanitarul tot sare din acvariu este lipsa capacului?:/ si al meu tot sare si ma gandesc ca ceva nu ii place!! plus ca imi e frica sa l tot culeg de pe jos!
Bunaziua . Am avut 12 pesti zebra . Si acum mai am doar 6. Miau murit . Cand iam scos sai “inmormantez ” am vazut ca din abdomenul pe mijloc era rupt si avea ceva iesit din el de culoare alba . Ce are ? Va rog sami spuneti ? Imi e mila sa-i vad morti .
Claudiu… sunt organe, bacteria ori daca e ceva pufos asa, e saprolegniaza :((
Buna ziua,
La ce temperatura trebuie sa tin apa in perioada depunerii/eclozarii ? Trebuie lumina la acvariu sau pe cat se poate intuneric ? A reusit cineva sa reproduca aceasta specie ?si daca da, apreciez cateva sfaturi.
Multumesc, o zi buna.
Bună seara! Am acizitionat mai mulți pestisori mai exact ciclide printre care am avut un peste hoplo in el matur.Ideea este ca se intampla ceva cu mustatile lui sau albit si sau făcut ca ața si sângeroasă ce pot face vă rog un raspuns
Am avut un sanitar cu un beta 6l acvariu temperatura 24 grade si a murit
Am avut si eu un sanitar mare cam 4 cm si a sarit din acvariu si lam gasit mort
Acuma am unul talie mijlocie mai cresc astia luati din magazinele de animale????????
am avut de la,cineva pestii cu tot cu sanitar dar,dupa cateva,zile a,sarit din acvariu si era mărișor acuma am unul de la magazinul de animale
SALUT !
Are cineva de vanzare femele din aceasta specie ?
De preferinta din Bucuresti sau imprejurimi !!!
Va multumesc !!!
Leave a reply