by Dudi
Exista motive. Mucusul este foarte important pentru supravietuirea pestelui si este secretat de celule care se afla in piele. In unele cazuri, locul unde sunt asezate celule producatoare de mucus indica specia din care face parte pestele. Celulele produc o glicoproteina care in amestec cu apa produce mucusul alunecos.
Mucusul este important pentru pesti deoarece ajuta la reglarea functiilor corpului, inclusiv la protectia impotriva parazitilor. Unii paraziti nu pot ataca solzii pentru ca sunt prea alunecosi, altii se sufoca in mucus. Mucusul functioneaza ca bandaj care acopera ranile si zgarieturile. Unele studii arata ca mucusul ajuta la incetinirea miscarilor apei in jurul pestelui, permitandu-i sa inoate mai rapid.
Unii pesti contin toxine in invelisul de mucus. Daca vreo creatura musca din acest peste, ea va suferi consecintele si data viitoare se va gandi de doua ori inainte de a musca. Parrotfish, pestii papagal, de exemplu, produc o bula de mucus care ii inveleste cu totul, protejandu-i de eventualele atacuri. De asemenea, mucusul regleaza la nivel molecular schimbarile ce se fac intre corpul pestelui si mediul acvatic inconjurator. Pestii ”respira” prin branhii dar si prin piele. Mucusul permite moleculelor chimice sa circule din interiorul pestelui spre exterior si invers.
Pielea unor pesti de acvariu cum ar fi tetra, murene, rasbora si labride, contine niste celule care nu realizeaza schimbul cu mediul. Cand aceste celule sunt sparte, ceea ce se intampla cand se rupe pielea, elibereaza in apa ,,un hormon al fricii” care se transmite in tot acvariul si are efectul unui semnal de alarma pentru toti pestii. Dintr-o data pestii incep sa se agite, uneori izbindu-se de sticla acvariului sau de decoratii fara vreun motiv vizibil. Aceste substante nu sunt specifice pentru o singura specie, ele par a fi o alarma pentru toti pestii. Numai o schimbare masiva a apei ( cel putin jumatate din cantitatea de apa ) indeparteaza aceste substante si permite pestilor sa se linisteasca. Ele nu pot fi indepartate numai prin sistemul de filtrare al bazinului, pentru ca trebuie indepartate in mod chimic.
Unele specii de peste secreta un mucus cu care isi hranesc puii. Acest mucus este adesea plin de proteine si grasimi- substante de care au nevoie micile vietati pentru a creste si a se dezvolta. Bolile mucusului trebuie luate in serios. Verifica intodeauna pestii pe care ii vrei sa ii cumperi, pentru a fi sigur ca nu au rani, bube sau scurgeri de mucus. Aceste manifestari pot indica faptul ca pestele e bolnav sau pe moarte. Este greu pentru un peste sa se refaca dupa ce a suferit deteriorari ale pielii sau ale mucoasei. In unele cazuri, parazitii s-ar putea sa fi patruns printr-o rana. In orice caz, este important sa tii in carantina orice peste pe care vrei sa-l pui in acvariu. Tine noul venit intr-un acvariu singur timp de circa cinci zile si urmareste-l. Observa-i corpul in cautarea oricarui semn de boala sau orice ti se pare anormal- de exemplu scurgeri de mucus. Astfel de boli se pot transmite tuturor pestilor din acvariu.
3 Responses for "De ce sunt pestii acoperiti cu mucus"
Salutări am o întrebare.Recent vara am investit un acvariu cu pești 7terneti și 3 zebre. Am decis să scot icre de la zebre.Acvariul este foarte mic cam vreo 14-15litri.Stiu ca ca sa scot icre trebuie un acvariu separat dar nu pot să îl i-au.Cu o săptămână în urmă o zebra sau un ternet a scos un alevin dar a fost mâncat de un ternet.Va rog dacă puteri să îmi spuneți ce sa fac fiindcă acvariul meu e mic și nu pot lua altul ce sa fac?Vă mulțumesc!!
Am încă o întrebare ce rase de pești sunt fluorescent din câte știu ternetzi verzi sunt fluorescent puteri să îmi spuneți dacă e adevărat și încă ceva rase fluorescente. Mulțumesc.
Da sunt …este adevarat acum nu o sa lumineze în întuneric.
Zebrele au acum variante din astea ..ca și tetra
Leave a reply