by Gaia

Red cherry

Denumire stiintifica creveti red cherry: Neocaridina heteropoda var. red

Origine creveti red cherry: Taiwan.
Dimensiune creveti red cherry: poate atinge 3 cm dar de obicei nu ajunge la mai mult de la 2,5 cm . Masculii sunt mai mici.
Temperatura pentru creveti red cherry: 15-28 C. Ideal : 23-24 C
PH pentru creveti red cherry: 6,5 -8, dar prefera un Ph usor alcalin. Daca apa este prea acida pot inceta sa se reproduca.
GH pentru creveti red cherry: 12, dar tolereaza o plaja larga de valori.
Sensibilitatea crevetilor red cherry: sunt relativ usor de intretinut, insa sunt extrem de sensibili la cupru si nu tolereaza cantitati mari de nitrit.

Atentie la fertilizantii pentru plante care contin cupru pentru ca pot face victime printre creveti.
Deasemeni, inainte de a folosi un medicament in acvariul cu creveti va trebui sa aflam daca nu cumva este toxic pentru nevertebrate.
Apa va trebui tratata cu conditioneri pentru a neutraliza metalele grele si clorul, dar conditionerii se vor folosi in doza prescrisa, a nu se supradoza.
Agresivitatea crevetilor red cherry: Nu prezinta absolut nici un risc pentru nici o specie de pesti ; Pot manca insa icre, de aceea nu vor fi tinuti in acvarii de reproducere.
Daca ei nu pot vatama nici un peste, in schimb ei insisi pot fi victime ale pestilor mari sau agresivi.
Sunt compatibili cu pestii mici si linistiti (personal, nu am avut probleme cu creveti adulti impreuna cu caracide mici, kryptopterus, o specie de gurami pitici, guppy in schimb am observat ca betta pot deveni foarte agresivi fata de creveti, in special fata de femelele cu oua)
Sociabilitatea crevetilor red cherry: red cherry , la fel ca toate speciile de neocaridina si caridina, nu trebuie tinuti niciodata singuri. Ei sunt vietuitoare sociabile si au nevoie de un grup de semeni, cu cat mai multi cu atat mai bine. Indicat ar fi sa fie tinuti macar 10, dar intr-un acvariu mic minim 4-5.
Durata de viata creveti red cherry: 1, 5 – 2 ani.

Culoare creveti red cherry: In natura, culoarea normala a acestor creveti este maro. Culoarea rosie este data de o mutatie genetica. Culoarea maro poate reaparea la exemplare aflate in acvariu. Daca acestia nu prezinta nici un pic de rosu este bine sa fie inlaturati pentru ca gena este dominanta si culoarea maro se va transmite la urmasi. Rosul intens nu apare insa decat la femele. Culoarea devine mai intensa daca li se administreaza alimente bogate in caroten.
Dimorfism sexual pentru crevetii red cherry: Masculii sunt mai mici, rareori atingand 2,5 cm. Ei au coloratia mult mai palida decta femelele si uneori le lipseste dunga mediana de pe spate.
La femele se pot observa ouale sub forma unei pete deschise la culoare pe ceafa sau ca niste bobite de culoare galbena pe care le tin cu ajutorul sirurilor de picioare de pe coada. Antenele masculilor sunt mai lungi. Forma corpului lor e mai supla decat a femelelor.
Hrana crevetilor red cherry: Dieta lor va trebui sa fie in principal vegetala .
Mananca:
-hrana speciala pentru creveti, pe baza de spirulina;
-alge si microorganisme gasite pe plante , pietris, mopani;

-orice mancare administrata pestilor, cu conditia sa nu fie hrana vie pe care nu o pt prinde si sa nu pluteasca deoarece ei mananca numai de pe fundul acvariului.
Mananca si artemia congelata etc, iar chironomidele congelate se afla printre mancarurile lor favorite;
-spirulina;
-diverse legume si fructe : morcov, dovlecel, pepene, banana, spanac, salata samd .
Algele se pot suplimenta punand o piatra sau o bucata de mopan intr-un vas transparent cu apa, la fereastra, pana face alge si apoi mutand-o in acvariu, recomandat pentru acvariile exclusiv cu creveti.
Decor si plante pentru creveti red cherry: Acvariul trebuie sa aiba substrat, sa fie bine plantat si sa ofere multe ascunzatori. Din acvariul cu creveti nu ar trebui sa lipseasca mopanul si Java moss-ul. Microorganismele care se formeaza pe aceste elemente decor consituie un supliment de hrana, iar mopanii si plantele in sine ofera ascunzatori. Atentie la filtru, puii de creveti pot intra in filtru prin gaurile/fantele de admisie. Pentru a preintampina acest lucru se va pune un burete in fata fantelor astfel incat apa sa treaca prin el dar crevetii sa nu poata intra.
Naparlirea crevetilor red cherry: pentru a creste, crevetii au nevoie sa naparleasca. In acvariu veti gasi piei de creveti. Nu va faceti probleme , nu este un crevete mort ci un fenomen normal. Spre deosebire de crevetii morti la care carnea se afla in piele, pieile rezultate in urma naparlirii sunt goale si au o gaura in zona cefei. Ele nu trebuie indepartate imediat din acvariu pentru ca ei le mananca si astfel recupereaza o parte din calciul pierdut. Ele vor fi aspirate oricum la prima curatenie chiar si fara sa vrem, pentru ca sunt foarte usoare. Pentru a naparli crevetii au nevoie de iod dar asta nu inseamna in nici un caz ca trebuie introdus iod in acvariu, ei gasesc aceasta substanta in cantitatile necesare lor in hrana.
Reproducerea crevetilor red cherry: Ating maturitatea sexuala la varsta de 3 luni, cand au o dimensiune de aproximativ 2 cm.

Daca vedeti un crevete mascul calarind o femela, aceea nu este o imperechere; copularea se produce in zona gatului si seamana cu o imbratisare. Imperecherea se produce imediat dupa naparlirea femelei. Sunt foarte usor de reprodus, pentru ca nu au stadiu larvar Femela poarta ouale timp de 2-4 saptamani. Puii seamana intru totul cu adultii doar ca sunt foarte mici si incolori. Ei au aproximativ 2 mm lungime.

Crevetii Red cherry se incruciseaza cu alte specii de caridina si neocaridina de aceea este bine sa fie tinuti separati. De multe ori insa hibrizii rezultati sunt sterili. Nu isi mananca puii decat daca sunt extrem de infometati, in schimb toti pesti mananca pui de creveti datorita dimensiunilor foarte mici ale acestora, de aceea daca se doreste inmultirea lor vor trebui tinuti intr-un acvariu fara pesti.
Dificultate creveti red cherry: Sunt ideali pentru incepatori . Daca li se ofera niste conditii minime, sunt usor de intretinut.

Pericole specifice unui acvariu mic, populat cu creveti:
1.Aparitia de bacterii anaerobe in substrat.
Recunoastere: in substrat apar pungi de gaz urat mirositor. Substratul din zona respectiva miroase foarte urat.
Cauze: crevetii mananca incet, deci nu se poate aplica ‘regula de 3 minute’ ca la pesti. Particule de hrana patrund astfel in substrat.

Prevenire: Hraniti crevetii doar intr-un singur loc. Acest loc trebuie sa fie usor accesibil, neplantat, iar substratul sa fie foarte subtire sau chiar sa lipseasca. Acest loc va trebui sa fie sifonat temeinic si cat mai des. Sifonarea se va face in profunzime.
2.Caderea de PH, GH si KH.
Cauze: atat crevetii cat si melcii si plantele sunt consumatori de saruri minerale.
Prevenire: testati apa des. Daca aveti apa moale, adaugati saruri in apa destinata acvariului la fiecare schimb de apa.

Sursa principala:
http://www.shrimpnow.com