acvariu

by Ing. Mircea Oprea

Diferitele modele de acvarii

Acvariile exista sub diferite forme, susceptibile de a se armoniza cu interiorul oricarei locuinte. In mod traditional, majoritatea acestora au o forma dreptunghiulara mai mult sau mai putin alungita; azi se propun recipiente mai mult inalte decat lungi, cubine cau panoramice, special adaptate unor amplasamente. Modelul de baza, cel mai ieftin, este format dintr-o cuva cu o placa deasupra. Se poate adapta si o galerie de iluminare. Apoi, se gaseste un model potrivit acestei galerii continand o dacoratie exterioara, minima, constituita intr-o banda de o anumita marime, in jurul bazei si a partii superioare care sa disimuleze nivelul apei.

Acest tip de acvariu poate fi comercializat singur sau impreuna cu un suport. Uneori el este echipat cu un compartiment de filtrare. Apoi gasim si modele mai sofisticate, reprezentate de acvariile integrate intr-o mobila. In general, recipientul este o cuva de filtrare si o galerie de iluminare, mobila fiind prevazuta cu etaje sau placi din lemn pentru camuflarea pompelor si a diverselor materiale. Ansamblul este incadrat de o decoratie exterioara nelasand sa se vada decat trei fete ale acvariului.

Materialele pentru construirea unui acvariu

Acvariile comercializate sunt aproape in totalitate fabricate din sticla lipita cu ajutorul siliconului. Folosirea acestor materiale este posibila pana la volume de circa 500 de litri, rar depasite in comert. Neutralitatea materialelor si simplitatea relativa a lipirii materialelor fac ca acest sistem sa fie la indemana unui amator mai priceput care isi poate astfel construi, el insusi, recipientul.

Pentru volumele mai mari, se va utiliza rasina de poliester, doar partea frontala a acvariului fiind din sticla. Se mai fabrica si din ciment, aceste ultime doua tipuri de recipiente putand fi vazute in acvariile publice. Plexiglasul, material usor dar care se fisureaza la indoire, este utilizat destul de rar la formele curbate. Exista si mici cuve din plastic utilizate ca recipiente de reproducere sau carantina.

Dimensiunile acvariului

 

Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu un coeficient ce variaza de la 1,5 pana la 2,5. Inaltimea va fi usor superioara latimii, acvariuin afara cazului unui acvariu incastrat, in acel caz solutia fiind inversa. Aceste proportii pot fi respectate pana la o lungime de 1,5 m. Dincolo de aceasta dimensiune apare o imposibilitate, caci, in nici un caz, inaltimea nu trebuie sa depaseasca 0,5 m.

Nu este recomandata folosirea acvariilor prea stramte. Intr-adevar, ca urmare a unui efect optic, un recipient pare mai mic cu o treime atunci cand este umplut cu apa, ceea ce nu produce o impresie agreabila privitorului. Totusi, el poate si interesant daca este asezat pe o mobila de mici dimensiuni; deasupra unui semineu sau a unui mic perete despartitor intre doua incaperi. Greutatea este un element important. Va trebui sa prevedem un suport solid, deoarece acvariul in functiune cantareste destul de mult: la greutatea cecipientului, se adauga cea a apei si a decorului.

Amplasarea acvariului

Locul unui acvariu trebuie sa fie ales cu grija; atunci cand va fi umplut, nu-l vom mai putea deplasa. Alegerea este delicata: trebuie sa punem in acord estetica incaperii, aspectele practice si cele ecologice.
 Aspect estetic
Este evident ca un recipient voluminos se plaseaza intr-o incapere mare, iar un recipient mai mic intr-o incapere pe masura. Se va alege un loc mai intunecos pentru a-l pune in valoare, la o distanta cat mai mare de televizor, pentru a evita concurenta intre acesti doi poli de interes. In mod acvariu traditional, un acvariu este asezat langa perete, paralel cu latura sa mare, dar exista si alte posibilitati de expunere. El poate ocupa si un unghi, sau poate fi dispus pe un mic perete de separare intre doua incaperi sau poate fi incastrat intr-un perete.

 Aspect practic
Va trebui sa prevedem o priza de curent in apropiere. Ar fi de dorit si un robinet nu departe, daca nu, sa prevedem o conducta pentru umplere si golire. Daca acvariul este asezat langa perete trebuie sa lasam un spatiu de cativa centimetri pentru cabluri si conducte. Inaltimea la care se aseaza acvariul este un element important; el trebuie sa fie la nivelul ochilor privitorului. Daca este plasat intr-o incapere principala, baza lui trebuie sa se situeze la circa 1 m de sol, astfel, el este vizibil si pentru copii.
 Aspect ecologic
Este imperativ ca lumina solara, mai ales cea provenind de la sud, sa nu atinga direct acvariul deoarece exista riscul de a provoca o dezvoltare a algelor verzi si o crestere a temperaturii vara. E mai bine ca recipientul sa fie orientat spre nord sau spre est. Procedati la mai multe incercari cu recipientul gol inainte de a lua o decizie pe termen lung.

Suportul pentru acvariu

Asa cum am vazut mai inainte, greutatea unui acvariu este foarte importanta; trebuie deci prevazut un suport robust si perfect orizontal. Se va verifica acest ultim lucru cu ajutorul unei nivele cu bula. In comert se gasesc mobile specializate, dar se pot fabrica suporturi cu mijloace propri, important fiind ca greutatea sa fie repartizata uniform. Suportul poate avea aceleasi dimensiuni ca acvariul sau chiar mai mari, insa recipientul nu trebuie sa depaseasca marimea suportului, fie in lungime, fie in latime. Pe suport se aseaza un placaj rezistent la apa de 10 pana la 15, in functie de dimensiunile si greutatea acvariului, el insusi acoperit cu o placa de polistiren de 15 mm grosime, destinata reducerii neregularitatilor suportului. Daca sunteti priceput si aveti rabdare, puteti incadra acvariul si suportul in lemn, in asa fel incat doar geamul frontal sa fie vizibil.

acvariu

Capacul acvariului

Asezat chiar deasupra cuvei acvariului, el este necesar din mai multe motive:
– evita ca apa sa ajunga pe galeria de iluminare
– limiteaza caderile de praf in apa

– impiedica pestii saritori sa scape din recipient
– limiteaza evaporarea
Acest capac trebuie sa fie din sticla pentru a facilita trecerea luminii; el trebuie curatat in mod regulat. Sub raport practic, mici tacheti lipiti pe partea sa superioara ii usureaza manipularea; unele unghiuri vor fi taiate pentru a permite trecerea tevilor si a cablurilor electrice. Tot din ratiuni practice, mai ales in cazul acvariilor mari, este preferabil sa prevedem mai multe capace mici care sa se ajusteze intre ele.

TREBUIE EVITAT!
 – sa plasam obiecte decorative deasupra acvariului: atunci, accesul la capac este putin practic
 – asezarea unor aparate electrice sub acvariu: este periculos din cauza unor eventuale scurgeri de apa
 – instalarea acvariului in apropierea unui corp de incalzit.