by bleed

Este cunoscut sub denumirea Cichlasoma nigrofasciatus, Cryptoheros nigrofasciatus, Archocentrus nigrofasciatus, sau popular Convict sau Convict Cichlid (in America), Nigro pe la noi. Destul de raspandita este si denumirea Cichlasoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatum, Archocentrus nigrofasciatum denumire considerata eronata. Apropo “nigrofasciatus” inseamna linii negre.
Il gasim sub o varietate de culori:
*Black Convict – o varietate cu linii vargate negre si gri (de unde i se trage si numele de Convict Cichlid, “convict” in engleza insemnand “condamnat, ocnas” )
*Pink – o varietate albino (considerata ceva mai putin agresiva decat Black Convict)
*Long Fin Pink – o varianta de albino cu aripioare mult mai mari

*Gold – o varietate descoperita recent, care seamana cu cea black, doar ca are abdomenul colorat cu galben-auriu

DIMENSIUNI LA MATURITATE : 13- 15 la mascul, 12 cm femela

ORIGINE : America Centrala, din lacul Atitlan si Lacul Amatitlan din Guatemala la sud de Panama. Lacul, unul dintre cele mai adanci din lume, este craterul unui mare vulcan, care acum 85.000 ani a explodat.

HABITAT : Este intalnit intr-o varietate de habitaturi, de la rauri,lacuri pana la piscine si iazuri amenajate artificial. Prefera zonele cu stanci, trunchiuri de copaci, care le ofera adapost. In acvarii este de preferat sa folosim pietris foarte fin sau nisip, deoarece are obiceiul de a muta intr-una pietrisul, dupa bunul plac.De aici si porecla de “excavator”

DURATA DE VIATA : 10 ani

VOLUMUL ACVARIULUI : Pentru o singura pereche pot fi suficienti 80 de litri de apa daca bazinul este amenajat corespunzator. Bineinteles si aici se aplica regula “cu cat mai mare cu atat mai bine”…mai ales daca vrem sa-i tinem impreuna cu alti pesti…

Nu sunt pretentiosi la calitatea apei, fiind niste pesti care se adapteaza foarte usor la diferite conditii. Oricum un schimb de 30% apa /saptamana este recomandat, deoarece fac destul de multa mizerie.

CALITATILE APEI : Temperatura intre 23 – 28 grade C; Ph 7 -8.5 ; Gh si Kh nefiind prea importante

HRANA : Pesti omnivori, mananca aproape orice, cu exceptia propriilor icre :- ) Prefera hrana vie.

TEMPERAMENT: Teritoriali si extrem de agresivi (mai ales in perioada depunerii). Varietatea albino pare a fi un pic mai docila. Nu este o specie pentru crescatorii care apreciaza un acvariu cu pesti comunitari pasnici. Trebuiesc tinuti cu pesti de dimensiuni mari care le pot tine piept, deoarece sunt in stare sa hartuiasca un peste pana il omoara. Se stiu cazuri in care in lupte cu Oscari de 3 ori mai mari au castigat. Daca i se ofera conditiile minime este un peste de care nu te poti plictisi niciodata. Un adevarat supravietuitor, un peste cu personalitate, recomandat incepatorilor care vor sa creasca cichlide.