by Danny
Intr-un articol recent din Aquatic Gardener a fost publicat faptul ca multi pasionati de acvaristica din Singapore se mandresc ca detin foarte multe feluri de muschi acvatici disponibile pentru acvarii. Totusi recunoasterea cu exactitate a acestora este foarte dificila. Intr-adevar, in Singapore se practica foarte mult comertul cu acesti muschi ce se vand sub un nume comun, dovedindu-se, dupa o examinare la microscop, ca este vorba de fapt de mai multe specii de muschi.
Muschii de acvariu, ca de altfel plantele de acvariu in general, isi schimba forma, modul de extindere si felul frunzelor atunci cand sunt crescuti in apa. Entuziastii plantelor de acvariu stiu din experienta proprie ca aceeasi planta are forme diferite in apa si la suprafata apei (exemplu Myriophyllum sp) depinzand de parametrii apei si iluminare. In concluzie, pentru o identificare exacta trebuie sa ne indreptam atentia spre caracteristici mai putin schimbatoare, cum ar fi morfologia celulelor frunzei si structurile reproductive, cum este in cazul muschilor.
Desi sunt foarte raspandite ca plante ornamentale pentru acvarii, multe din speciile de muschi intalnite azi in acvarii nu sunt acvatice in habitatul lor natural.
Fara indoiala Java Moss este cel mai raspandit muschi ornamental de acvariu din lume. Adevarata sa identitate este de fapt Taxiphyllum Barbieri, desi in lume circula in mod eronat numele de Vesicularia Dubyana, nume ce apartine altui muschi, asa numitul Muschi de Singapore. Java Moss poate fi usor recunoscut prin prezenta multor crengute alungite pe care sunt plasate alte crengute laterale la distante egale, mai lungi sau mai scurte. Frunzele micute si aplatizate sunt dispuse de o parte si de alta a crengutei. Sub microscop se observa ca frunzele sunt alungite cu varful scurt si lat. Celulele din frunze sunt lungi si ascutite cu un perete celular subtire sau foarte putin gros. Marginile frunzelor sunt crestate, iar la baza lamelei frunzei se pot observa doua ‘venisoare’. In mod interesant, acest muschi nu a fost vazut niciodata producand capsule de oxigen, acestea aparand la alte specii de muschi ce cresc in combinatie cu Java Moss.
Recent in mare voga pare sa fie Christmas Moss (Vesicularia Montagnei). Acesta si-a dobandit numele din cauza crengutelor pozitionate unele peste altele precum un brad. Multi acvaristi il folosesc pentru a creea un perete de muschi si a decora acvariile. Scufundat, acest muschi dobandeste crengute triunghiulare, mai mult sau mai putin regulate. Frunzele sunt aproape rotunde cu un varf scurt, iar celulele frunzei sunt scurte si cu peretii celulari subtiri. In habitatul natural Cristmas Moss se dezvolta in locurile umbroase si umede de-a lungul apelor curgatoare si pe pamantul umed din paduri. Este raspandita in special in zonele tropicale ale Asiei.
O alta specie de muschi foarte populara este Erect Moss (Vesicularia Reticulata). Aceasta planta prefera lumina puternica atunci cand este crescuta in apa, orientandu-se mereu catre suprafata. Frunzele sunt ovale cu un varf lung si ascutit. Celulele sunt alungite, mai lungi decat cele ale Christmas Moss. Asemeni Christmass Moss, acest muschi este raspandit pe zonele de suprafata umede ale Asiei.
Printre muschii de acvariu comuni se numara si Muschiul de Singapore (Vesicularia Dubyana), fiind cel mai diversificat din punct de vedere al formei. Este raspandit in multe zone ale Asiei, formand uneori un covor urias in locurile umede si umbrite. In acvariu se aseamana cu Christmas Moss, diferenta fiind aceea ca micile crengute sunt mai scurte si nu asa de triunghiulare. Aceasta asemanare a determinat acvaristii sa creada ca exista doua specii de Christmas Moss, una cu crengute lungi si una cu crengute scurte. Din pricina capacitatii sale de a lua forme variate in acvarii, identitatea Muschiul de Singapore se afla cel mai sigur cu ajutorul microscopului. Celulele acestuia sunt alungite si cu pereti relative subtiri.
Un muschi nou introdus pe piata este Muschiul Taiwanez (Taxiphyllum Alternans). Dupa cum sugereaza si numele este importat din Taiwan, dar nu putem fi siguri ca muschiul este originar de pe insula cu pricina. Forma crengutelor este triunghiulara dar este este vorba aici de un triunghi echilateral. Varfurile crengutelor se intorc inspre exterior atunci cand este crescuta in apa. Spre deosebire de Christmas Moss care pare aspra la atingere, Muschiul Taiwanez este fin si arata foarte delicat cand este crescut intr-un strat mai mare. Frunzele acestui muschi sunt alungite si ovale dar au un varf mai lung si mai ascutit fata de Java Moss si de alte specii asemanatoare. La Muschiul Taiwanez numai varful este crestat si neregulat, spre deosebire de Java Moss care este crestat pe toata lungimea frunzei.
Alt muschi nou aparut si foarte cautat este de origine din China si se numeste Weeping Moss (Vesicularia Ferriei). Crengile mature ale acestui muschi se apleaca precum crengile unei salcii. In mare forma frunzelor si a celulelor frunzei se apropie foarte mult de cele ale Christmas Moss, dar lipseste varful abrupt si ascutit. Aceasta planta inca mai are nevoie de timp pentru a castiga popularitate in randurile acvaristilor din Singapore.
Adaptat dupa http://www.killies.com/Truthaboutmosses.htm
pentru poze cu muschii si poze la microscop vizitati adresa de mai sus
Leave a reply