by Johnny

Acest mediu inchis existent intr-un acvariu se preteaza deosebit intelegerii anumitor fenomene ecologice si constituie o excelenta introducere in aceasta stiinta aparuta secolul trecut, nepopularizata decat de circa douazeci de ani. Ea nu priveste doar omul si mediul sau, asa cum multi o considera, ci priveste toate mecanismele ce regleaza relatiile dintre fiinte si mediul lor. Chiar daca numerosi acvaristi, mai ales incepatori, raman izolati, este foarte profitabil sa se ia contact cu numeroasele cluburi si asociatii. Acvariu devine in acest fel o mica lume in care recunoastem toate determinarile existente la nivel planetar si ne ofera un amplu camp de investigatie al proceselor cu substrat ecologic, deoarece ecologia a reusit, in secolul nostru sa explice dificilele relatii dintre vietuitoare, in acest context. De asemenea ingrijirea unui acvariu, sau mai bine zis mentinerea echilibrului in acvariu poate fi considerata o sarcina pe care un copil ar putea sa si-o asume, fiind constient de responsabilitatea pe care o are. Multi parinti apeleaza la cumpararea unui animal de casa pentru dezvoltarea simtului responsabilitatii copilului lor, dar putine animale sunt atat de potrivite ca si pestii de acvariu. Un caine de exemplu presupune scoaterea lui afara, iar copilul se poate afla in primejdie neaflandu-se sub supravegherea parintilor, pe cand pestii de acvariu sunt total inofensivi (cel putin cei de apa dulce).

Fara apa, nu ar exista viata pe planeta noastra. Dar o apa prea pura nu este favorabila dezvoltarii organismelor vii. Dezvoltarea vietii depinde de elementele pe care aceasta le contine. Viata si reproducerea plantelor si pestilor de acvariu cer anumite cunostinte de baza asupra caracteristicilor apei, element al mediului ambiant cotidian adeseori slab cunoscut ca mediu de viata. In acvariu se produc aceleasi fenomene ca si in mediul natural, evident la o scara redusa, astfel si in acvariu sunt prezente ciclurile principalelor elemente: carbon, azot, oxigen… calitatea apei din acvariu fiind puternic influentata de cantitatile compusilor organici determinati de prezenta organismelor din acvariu.

Primul acvariu reprezinta primul pas in lumea minunata a acvaristicii. Problema este ca aproape nimeni nu se informeaza inainte de a face acel pas si de obicei este un pas gresit, care duce la urmari grave asupra pestilor. Majoritatea se grabesc, cumpara un acvariu si cate doi pesti din fiecare specie pe care o poate gasi. De obicei primul acvariu este mic si suprapopulat cu specii incompatibile. Asa se intampla datorita inconstientei cu care vanzatorii baga pe gat incepatorilor produsele lor cu scopul de a face profit datorita achizitionarii noului acvariu. Dar pana la urma nu-i putem invinovati nici pe ei si nici nu-i putem lasa sa moara de foame asa ca inainte de a ne cumpara primul acvariu ar fi bine sa citim “cu ce se manaca” acvaristica asta.

ACVARIU

Acvariu poate avea diferite dimensiuni si forme in functie de creativitatea celui care-l construieste si de pestii pentru care este construit. Cea mai intalnita forma este cea de paralelipiped dreptunghic dar exista acvarii si sub forma de cub, hexagon, bol etc. De obicei primul acvariu este destul de mic, deoarece toti plecam cu impresia gresita ca un acvariu mic este si usor de intretinut. Nu-i adevarat, un acvariu este un biotop, o copie dupa natura, dar cu cat este mai mic cu atat acesta devine mai usor de dezechilibrat, astfel orice modificare in parametrii acestuia poate produce usor moartea pestilor. Daca as fi din nou incepator, as incepe cu un acvariu de minim 30 de litri dar as face totul pe indelete nu m-as mai grabi nici un pic.
Astfel, in primul rand as cumpara acvariu fara de care nu putem tine pestii dar odata cu el am nevoie si de ECHIPAMENTE.

ECHIPAMENTE NECESARE PENTRU ACVARIU

Filtru de acvariu, pompa de aer cu furtun si piatra de aer, Incalzitor pentru acvariu, Termometru, Furtun pentru schimbat apa din acvariu, minciog pentru prins pestii din acvariu.

Filtrul de acvariu – este cel mai important echipament (dupa acvariu si apa) si reprezinta dispozitivul care curata apa de impuritati si o oxigeneaza. Nici un acvariu nu ar trebui sa fie lipsit de acest dispozitiv deoarece are un rol foarte important in mentinerea unei ape curate si sanatoase pentru pesti. In magazine se gasesc mai multe tipuri de filtre in functie de pozitionarea sau de modul de constructie. Astfel exista 2 mari categorii de filtre pentru acvariu:

—filtre interne (sunt cele mai utilizate de incepatori-se introduc cu totul in acvariu ). Acestea sunt formate dintr-o pompa care trage apa din acvariu printr-un burete, astfel ca impuritatile raman blocate in masa buretelui si nu mai murdaresc apa. Nu sunt cele mai eficiente filtre deoarece buretele este destul de mic si nu poate curata apa foarte bine. Dar au avantajul ca sunt foarte ieftine (pret incepand de la 15 RON) si usor de montat, utilizat. Pe piata romaneasca se gasesc mai multe marci de astfel de filtre pentru acvariu (ex – Resun, Aquael, Fluval) asa ca puteti alege in functie de buget si de necesitati.

—filtre externe – sunt pozitionate in afara acvariului, au suprafata mai mare de filtrare ceea ce le face mai efciente dar au dezanvantajul ca sunt mai scumpe (pret incepand de la 100 RON) acestea sunt indicate la un acvariu cu volum mare, de la 200 de litri in sus dar exista astfel de filtre si pentru un acvariu mai mic.

Poma de aer : pompa de aer este un dispozitiv actionat electric (220v) care produce un curent de aer ce este directionat printr-un furtun in acvariu. La capatul furtunului din acvariu se pune o piatra de aer care permite iesirea acestuia sub forma unor bule destul de fine ce au rolul de a oxigena apa. Majoritatea filtrelor interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine in acvariu si astfel necesitatea unei pompe de aer scade. In lipsa unui filtru, pompa de aer este singurul lucru care ar tine pestii in viata mai mult timp fara schimbarea zilnica a apei. Daca nu aveti posibilitatea cumpararii unui filtru de acvariu mecanic, se poate face un fitlru biologic cu o pompa de aer si un burete. Acesta este cu atat mai eficient cu cat buretele in care e introdusa piatra de aer este mai mare. Buretele se tine in acvariu si are rolul de “casa” pentru bacteriile din acvariu care transforma substantele daunatoare in substante mai putin daunatoare respectiv nitritii in nitrati.

Incalzitorul este deasemena un dispozitiv actionat electric (o rezistenta introdusa intr-o capsula de sticla cu termostat) care are rolul de a mentine temperatura stabila intr-un acvariu. Pe timpul verii ne putem lipsi de acest displozitiv deoarece temperatura ajunge usor la 29-30 de grade in acvariu dar cand clima este mai rece temperatura pestilor nu trebuie sa varieze si sa scada foarte mult. Variatiile bruste de temperatura pot stressa si omora pestii de aceea e bine sa avem un dispozitiv care sa o mentina stabila. Pentru majoritatea pestilor se recomanda o temperatura intre 24-26 de grade dar exista pesti de acvariu care prefera temperaturi de 28 de grade cum ar fi discusii sau pesti de apa rece (carasul) care ar prefera o apa chiar sub 20 de grade. Atentie la cumpararea unui inclazitor deoarece multe sunt chinezarii ieftine si nu tocmai precise. Chiar daca tu fixezi temperatura la 26 de grade el poate sa incalzeasca la 28 sau la 24. Am citit de un caz in care incalzitorului i s-a stricat termostatul si temperatura apei din acvariu a trecut cu mult de 30 de grade fapt ce a avut ca urmare moartea pestilor. Cele mai ieftine incalzitoare sunt cele fara termostatat dar nu le recomand deoarece nu poti avea un control asupra temperaturii. De obicei cand alegem un incalzitor alegem unul care sa se potriveasca cu volumul acvariului si sa respecte proportia 1 W/litru.

Termometrul este un dispozitiv necesar unui acvariu care ne juta sa monitorizam temperatura din acvariu si sa vedem daca aceasta corespunde cu cea pe care am setat-o la incalzitor. Exista mai mutle tipuri de termometre:
-cele carese lipesc pe geamul exterior al acvariului (sunt cele cu cristale lichide dar nu sunt foarte precise si nu tin decat aproximativ un an)
-cele care se fixeaza pe peretele interior al acvariului si care au contact direct cu apa. Din pacate cele care se gasesc la noi nu sunt foarte precise si pot arata temperatura eronat, de aceea e bine sa fie verificate cu un termometru de camera (cu mercur).

Furtunul pentru schimbat apa din acvariu: datorita mancarii si datorita fecalelor pestilor apa si substratul acvariului se murdaresc si pentru a evita acumularea de substante organice trebuie sa schimbam cel putin o data pe saptamana intre 25-30 % din apa acvariului. Deasemenea odata cu schimbatul apei trebuie sa aspiram si resturile care se gasesc prin substrat cu ajutorul unui furtun cu palnie si pompa manuala. Un astfel de furtun se gaseste la aproape orice magazin de acvaristica si accesorii pentru acvariu si costa in jur de 7,5 RON.

PASUL URMATOR DUPA CUMPARAREA UNUI ACVARIU

Dupa ce ati cumparat acvariu si echipamentele NU VA GRABITI SA CUMPARATI PESTI. Pentru a putea tine in viata pesti acvariu trebuie sa fie ciclat iar apa din acvariu declorinata.

DECLORINAREA APEI DE ACVARIU: apa de la robinet contine foarte mult clor, acesta este adaugat cu scopul de a omora diferitii agenti patogeni care o populeaza, si chiar daca pe noi nu ne afecteaza, pentru pestii din acvariu si pentru bacteriile denitrifiante din acvariu poate fi fatal. De aceea inainte de a pune apa in acvariu se recomanda declorinarea acesteia. Declorinarea apei se poate face pe loc, printr-un proces chimic(se adauga substante care se gasesc in comert) sau se poate declorina prin depozitarea ei in vase descoperite cu gura larga (galeti de exemplu) timp de cel putin 24 de ore. Daca nu se poate astepta nici atat apa se mai poate declorina si in 12 ore printr-o aerare puternica. Astfel clorul se evapora si apa este buna de pus la pesti in acvariu. APA NU SE FIERBE – exista teoria gresita ca apa care se pune la pesti trebuie fiarta, intr-adevar prin fierbere se elimina clorul dar odata cu el si sarurile de care au nevoie pestii de acvariu si plantele acvatice.

CICLAREA ACVARIULUI: Este foarte important ca acvariu sa fie ciclat si mai apoi cumparati pestii. Ce inseamna ciclarea acvariului? Ciclarea acvariul reprezinta procesul de formare a bacteriilor in acvariu care descompun nitritii in nitrati (nitritii contituie toate rezidurile rezultate in urma mancarii in exces, excrementelor de peste, resturilor de plante si frunze care se descompun in apa). Acest proces este foarte important sa existe intr-un acvariu deoarece fara el in apa se acumuleaza tot mai multe substante daunatoare pestilor. Formarea bacteriilor de acvariu poate dura pana la 3 saptamani, timp in care acvariul ar trebui tinut fara pesti dar cu toate echipamentele pornite. Pe piata exista colonii de bacterii care teoretic ajuta la ciclarea mult mai rapida a unui acvariu dar nu le-am incercat deci nu pot spune daca functioneaza.
Pentru a cicla un acvariu acesta trebuie intai umplut cu apa si pornit filtrul. Filtrul din acvariu trebuie sa mearga in continuu deoarece buretele acestuia e locul unde se aduna cele mai multe bacterii. Daca optati pentru ciclarea normala fara colonii de bacterii va trebui sa aveti ceva rabdare. Timp de minim 2 saptamani in acvariu nu e indicat sa tineti pesti. Puteti pune substrat si plante (daca optati pentru un acvariu plantat) si de asemenea e bine sa adaugati cate putina mancare zilnic, aceasta avand rol in inmultirea bacteriilor denitrifiante. Si ca sa faceti trecerea de la un acvariu fara pesti la unul cu pesti puteti sa introduce intai un peste pentru inca o saptamana iar apoi daca acesta este sanatos si totul merge bine bagati si restul de pesti in acvariu.

PESTII NU SE INTODUC IMEDIAT IN ACVARIU !!! Putini stiu ca un peste nu trebuie cumparat si cum ai ajuns acasa introdus in acvariu. Este cea mai frecventa si mai grava greseala pe care o fac incepatorii. Caracteristicile apei din acvariu in care tine pestii vinzatorul pot fi altele decat cele din acvariu tau si de aceea trecerea de la apa din punguta la apa din acvariu trebuie facuta LENT nu INSTANTANEU. Operatiunea ar fi cam asa: Intai se introduce punguta cu pestele/pestii in acvariu (inchisa) pentru ca apa din punga sa ajunga la aceeasi temperatura cu cea din acvariu (echilibru termic). De exemplu iarna este destul de frig si daca luam un peste prin frig si-l introducem direct in acvariu unde apa este mult mai calda el poate suferi un soc termic, care ii poate cauza boli sau chiar moartea. Dupa ce realizam echilbrul termic, luam un borcan sau o sticla taiata, punem pestele cu apa din punguta si incepem sa adaugam treptat apa din acvariu. Aceasta operatiune ar trebui sa dureze minim 20 de minute, timp in care punem din ce in ce mai multa apa din acvariu. Cand apa din acvariu ajunge la 75-80% din apa din borcan/sticla mai asteptam inca 10 min si introducem pestele in acvariu. Cam asa ar trebui obisnuiti pestii cu apa din acvariul nostru, daca nu procedam astfel, pestii din acvariu vor fi cu siguranta stressati iar cei mai multi se vor imbolnavi. Cea mai frecventa boala la pestii de acvariu nou cumparati este grisul. Grisul este o boala usor de diagnosticat, cand pestii o au acestia incep sa se scarpine/frece de decor (pietre, plante) si le apar puncte albe pe corp de marimea bobului de gris. Acesta se trateaza destul de usor, uneori doar prin cresterea treptata a temperaturii din acvariu la 30 de grade Celsius si mentinerea acesteia timp de cateva zile. Deasemenea se mai poate aduga o lingurita de sare grunjoasa neiodata la 10 litri de apa. Daca dupa cateva zile punctele dispar tremperatura este scazuta treptat la cat era initial.

AMENAJAREA UNUI ACVARIU

In primul rand trebuie sa stiti ca un acvariu plantat are nevoie de substrat. Substratul se pune pe fundul acvariului si principalul sau rol este cel de suport pentru plantele de acvariu. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de 5-7 cm pentru a permite radacinilor plantelor sa se dezvolte in voie. In substrat se acumuleaza resturile de mancare si excrementele pestilor din acvariu care joaca rol de nutrienti pentru plante. Substratul poate fi format din pietris, nisip sau turba acoperita cu nisip. Nu folositi doar nisip sau pietris foarte fin deoarece acesta sufoca radacinile plantelor si nu permite patrunderea diferitelor reziduri care pot avea rol de nutrienti. Deasemena nu folositi pietris calcaros deoarece creste duritatea apei. Cel mai simplu mod de a vedea daca pietrisul este calcaros este testul cu otet. Daca pietrisul este calcaros, cand este atins de otet are loc o reactie chimica usor de recunoscut. Pietrisurile si pietrele calcaroase se folosesc doar in acvariile cu cichlidele africane, deoarece acestea prefera o apa mai dura. Cel mai obisnuit substrat si cel mai usor de intetinut este cel din pietris fin(cat bobul de orez care) deoarece se curata destul de usor si nu acumuleaza foarte multe reziduri. In acest tip de substrat plantele se dezvolta destul de bine dar e indicat ca din cand in cand sa mai adaugam nutrienti din comert care au rol important in dezvoltarea sanatoasa a plantelor noastre. Modul de aranjare al substratului poate depinde de gusturi dar varianta consacrata ar fi in panta. Adica substratul sa aiba grosimea mai mica in fata (2-3 cm -e chestie de estetica) si sa creasca spre spatele acvariului.

Decorarea acvariului: Inainte de a incepe sa decorati un acvariu cu diferite obiecte care se gasesc la tarabele vanzatorilor, ganditi-va ca ceea ce aveti in casa este un colt din natura care ar trebui sa fie o copie fidela dupa aceasta. De aceea nu va recomand castelele, scafandrii, scoicile din plastic si alte nebunii care se mai gasesc prin comert. Acvariul e un colt din natura, iar in natura principalele elemente de decor sunt plantele, pietrele si lemnele. De aceea si in acvariul nostru putem sa punem si sa aranjam diferite pietre, sa formam grote sau pereti care sa dea pestilor senzatia de siguranta. Un peste care nu are plante sau diferite elemente de decor dupa care sa se poata ascunde e un peste stresat care se poate imbolnavi usor. In lipsa pietrelor sau a plantelor se pot folosi si givece sparte din lut ars sau ceramica, caramizi, jumatati de nuca de cocos (curatate bine si fierte).

Plantele: sunt cea mai importanta compenenta de decor si cea mai frumoasa deopotriva. Asa cum exista plante de uscat de toate dimesiunile, formele si culorile, asa exista si plante adaptate mediului acvatic. Exista plante considerate pentru incepatori care cresc fara a avea nevoie de conditii speciale si plante pentru avansati care cresc doar daca le oferim un mediu prielnic. Plantele au in general nevoie de substrat dar exista si plante de suprafata -ex ceratopteris thalictroides, riccia. Pe langa substrat plantele au nevoie de o lumina corespunzatoare timp de 8-12 ore pe zi, de CO2 care este produs de pesti dar se poate aduga prin metode artifciale daca vreti plante superbe si substante nutritive care se gasesc sub forma lichida, de pastile etc. Inainte de a cumpara o planta trebuie sa aveti grija si de unde o cumparati. Pe frunzele plantelor se pot transporta icre de melci sau diferite bacterii care pot imbolnavi pestii.

LUMINA: Fie ca optati pentru un acvariu plantat fie ca optati pentru unul neplantat, veti gasi necesara existenta unei surse de lumina deasupra acvariului. In general in acvaristica se folosesc neoanele deoarece consuma mai putin si degaja mai putina caldura. Daca nu tineti plante si aveti un acvariu axat pe pesti atunci puteti sa folositi ce tip de neon va place atat timp cat nu orbiti pestii. Un neon special facut pentru a evidentia culorile pestilor este Phillips Aquarelle. Daca vreti sa aveti un acvariu plantat atunci tipul de neon de care aveti nevoie este cel cu lumina calda (galbena). Daca acvariul este prea mic si nu gasiti neoane cu dimensiunea potrivita, puteti folosi la fel de bine becuri economice cu lumina calda. Dar in general, la un acvariu serios se folosesc neoanele de marca. Cea mai buna varianta pentru plante este lumina data de neoanele Philips TLD 830. Aceste neoane au un raport calitate pret foarte bun. Ca alternativa la Philips ar fi si Osram Fluora dar tot modelul cu lumina calda. Pe piata mai exista diferite marci de neoane, depinde numai de buzunar si de dorinta voastra de a experimenta. Daca nu vreti sa folositi o reteta sigura puteti incerca alte marci si observa rezultatele. Cantitatea minima pentru un acvariu plantat este de 0,5 Watti/litru dar daca vreti sa puteti tine si plante pretentioase atunci se recomanda chiar si 1 W/litru. Compensarea unei lumini mai putin puternice se poate face prin montarea de suprafete reflectorizante, care sa reflecte lumina spre suprafata apei.

CAPACUL PENTRU ACVARIU: poate fi considerat si el un echipament dar nu e unul indispensabil si de aceea i-am dedicat o rubrica speciala. Un acvariu nu are nevoie obligatoriu de capac dar exista cateva functionalitati care il fac necesar de multe ori. Reprezinta suport pentru becurile sau neoanele care ilumineaza acvariul, nu permite evaporarea apei la fel de usor, nu permite pestilor sa sara din acvariu. Acesta poate fi cumparat dar se gasesc la dimensiuni fixe si sunt destul de scumpe -300-400 RON sau poate fi confectionat din diferite materiale. Materialele din care se poate confectiona un capac sunt – parchetul laminat, lambriurile din lemn sau pvc, plexiglass si chiar sticla. Cel mai usor de confectionat si cel mai indicat este cel facut din lambriuri de pvc. Acestea sunt usoare, rezistente la apa si se lipesc cu sper glue. Mai usor de atat nu exista. Capacele de obicei au o usita mai mica sau mai mare pe unde hranim pestii sau facem anumite lucruri care necesita sa umblam in acvariu fara a ridica tot capacul.

Suportul pe care sta acvariul (Standul): Fie ca avem un acvariu mic sau unul foarte mare aveam nevoie de un loc unde sa-l punem. Daca nu-i gasim nici un loc pe mobila deja existenta in casa datorita dimesiunilor sau greutatii atunci trebuie sa-i construim un stand. Acesta poate fi facut din PAL pentru acvariile de mici dimensiuni, din lemn acoperit cu pal pentru cele de dminesiuni medii, iar pentru cele de peste 200 de litri ar fi bine sa facem un stand cu schelet din teava rectangulara care sa ne ofere sigranta ca va rezista in timp.

INTRETINEREA UNUI ACVARIU

Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA. Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei. De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora. Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se impute iar pestii se imbolnavesc. Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam. Exista diferite dispozitive care curata geamurile acvariului pentru a vedea clar pestii la orice magazin de acvaristica.