by Sorin

Nu exista persoana care sa nu fi auzit de “pestisorul de aur”, nu exista acvarist (fie el si incepator) care sa nu recunoasca un caras atunci cand merge la petshop sau in piata. Totusi sunt foarte multe specii, unii de-a dreptul hidosi, altii extrem de frumosi si ar fi bine sa nu ne limitam la ceea ce vedem pe la noi prin tara. Unii sunt negri, cu ochi bulbucati, altii rosii cu excrescente pe cap, unii au coada de voal, unii pot fi tinuti in iazuri, altii nu. De asemenea nu toate speciile de carasi sunt compatibili!

Cateva detalii mai generale:
– temperatura: 10-24 grade. Sub 15 grade inceteaza sa mai manance. Speciile mai pretentioase de carasi (oranda, veiltail, black moor, etc) necesita temperaturi de 18-26 grade, sub 15 mor.

– pH: 7.2 – 7.6; pe termen scurt pot rezista la valori cuprinse intre 6.0 si 8.0, insa pe termen lung au nevoie de un pH neutru.
– duritate: nu conteaza
– compatibilitate cu alti pesti: nu ii puteti tine cu alti pesti, nici macar cu ancistrusi ori neoni. Cea mai nefericita situatie ar fi sa-i tineti cu scalari, gurami, tetrazona sau betta – nu va vor supravietui nici macar o luna! De asemenea speciile pretentioase de carasi se tin doar cu alte specii pretentioase, si nu cu fantail, cometa, wakin, ryukin sau carasi comuni.
– dimensiuni acvariu: 40 litri pt fiecare, minim 2 carasi. Deci pentru 2 indivizi acvariul trebuie sa aiba 80 litri reali, cam 110 litri brut.
– hrana: de la tetramin sau tetrafin pana la tubi si rame. Mazarea fiarta si decorticata reprezinta o delicatesa ­čśë . In general carasii se hranesc de 2 ori pe zi, in portii mici. Atentie, pot manca pana crapa, nu exagerati!
– durata de viata: 10-25 ani
Pentru alte detalii puteti citi articolul: caras.

Desi exista extrem de multe feluri de carasi, particularitatile acestora nu sunt prea multe:
– carasii pot avea coada simpla (carasul salbatic) sau dubla (2 lobi – stang si drept)
– pot avea inotatoare dorsala sau nu
– pot avea coada de voal sau scurta
– pot avea corpul balon (rotund), rotunjit (nici prea alungit, nici prea rotund) sau alungit
– pot avea ochi bulbucati, telescopici sau normali
– pot avea excrescente pe cap sau nu
– pot fi rosii, portocalii, galbeni, negri, albi, maronii, gri (asa numitii “albastri”) sau combinatii.

– pot avea luciu metalic (auriu, argintiu, bronz) sau pot avea o culoare mata

.

Incerc in continuare sa dau ceva detalii despre cateva specii mai intalnite de carasi:

Carasul comun

Are o forma alungita, coada simpla, inotatoare dorsala, culoare metalica sau mata, portocalie, argintie, etc.

Carasul comun

Carasul cometa

Corp alungit, coada simpla, lunga, cu varfurile ascutite, inotatoare dorsala, culori in special metalice. Pot creste pana la 30cm.

Carasul cometa

Wakin

Corp alungit, coada dubla, scurta, inotatoare anala dubla, inotatoare dorsala, numai culori metalice (portocaliu, argintiu sau combinatii).

Coada de voal (veiltail)

Coada dubla, lunga, inotatoare dorsala, inotatoare anala dubla (divizata), culoare metalica sau mata. Un veiltail standard are coada formata din 2 lobi triunghiulari, insa cele mai multe varietati au cei 2 lobi bifurcati. Pot atinge dimensiuni de 15-17cm. Nu pot fi tinuti in iazuri pentru ca nu rezista la temperaturi scazute. Datorita cozii lungi, nu sunt buni inotatori asa cum sunt cei Fantail sau carasii comuni. De aceea nu se recomanda sa fie tinuti in acelasi acvariu cu acestia.

Coada de voal (veiltail) (in poza este un Japanese Veiltail, coada bifurcata, culoare metalica)
sau:
Coada de voal (veiltail)

Oranda

Corp rotunjit, coada dubla, lunga, inotatoare dorsala, inotatoare anala dubla, culoare metalica sau mata, excrescente pe cap. Deobicei este portocaliu – de unde si denumirea de Oranda, dar pot fi si albi cu excrescenta de pe cap rosie, negri sau combinatii. La fel ca si la “coada de voal” cei mai apreciati sunt oranda cu cei 2 lobi ai cozii in forma de triunghi. Nu se recomanda temperaturi mai mici de 18 grade, iar la 15 grade mor. Au o rezistenta mai scazuta la boli, in special la cele cauzate de bacterii. Pot atinge dimensiuni de 17-20cm.

caras Oranda
caras Oranda
caras Oranda

Black Moor

La noi cei mai multi se refera la aceasta specie folosind denumirea de “ochi telescopici”.

Coada dubla, lunga, inotatoare dorsala, inotatoare anala dubla, numai culoare neagra (deobicei mata), ochi telescopici. Varietatea standard are cei 2 lobi ai cozii triunghiulari. Pot atinge dimensiuni de 20-25cm, fiind unii dintre cei mai mari carasi.

Black Moor
Black Moor

Globe eye

Similar cu moor, doar ca are culoarea portocalie, alba sau combinatii, iar cei 2 lobi ai cozii prezinta o usoara bifurcatie.

Fantail

Coada dubla, scurta, inotatoare dorsala, inotatoare anala dubla. Pot atinge dimensiuni de 15-17cm.

Pearlscale

Corpul ca un balon.

caras Pearlscale

Lionhead

Fara inotatoare dorsala, cu excrescante pe cap, coada scurta, inotatoare anala dubla. Nu cresc mai mult de 10-12cm fiind unii dintre cei mai mici carasi.

caras Lionhead

Ranchu

Asemanator cu Lionhead dar cu partea dorsala mai bombata.

Ochi bulbucati (bubble eye)

Fara inotatoare dorsala, sub ochi apar niste excrescente ca niste “saci”. A nu se confunda cu ochii telescopici.

caras cu Ochi bulbucati (bubble eye)

Ryukin

Cu inotatoare dorsala, corpul are un aspect de “cocosat” (partea dorsala puternic bombata), burta bombata, coada scurta. Ajung la 15cm lungime.