by lupul-sur

Pentru fiecare acvarist aflat la inceput primul pas il constitue acvariul, achizitionat sau primit cadou. Prea putini dintre noi au construit ei insisi primul acvariu, ori nu au avut curajul necesar, ori a lipsit indemanarea, sau poate amandoua. Pentru cei ce vor sa incerce voi incerca sa expun pe scurt principalele etape ale realizarii unui acvariu.

Primul pas este alegerea sticlei. V-a trebui sa aiba grosimea necesara, grosime pe care o veti determina intreband pe cei ce cunosc sau cautand calculatoare pe net.
Sticla, daca este subtire o puteti procura de la geamgeriile de cartier, daca depaseste anumite dimensiuni, sunt firme specializate ce taie sticla pe masini automate. Avantajul acestor firme este calitatea ridicata a lucrarilor plus unele lucrari suplimentare ca slefuit sau cantuit. Dezavantajul major este pretul ridicat. Pe forum veti gasii notite despre mai multe de astfel de firme.

Dupa ce v-ati procurat sticla urmeaza siliconul. Acesta il gasiti de la mai multi furnizori, in mai multe variante de culori si preturi. Cele mai folosite culori sunt cele transparenta, alba si neagra. Nonsens: nici una nu este culoare.
Recomand acvariul cu fund dublu incastrat. Se procedeaza astfel: prima foaie din fund v-a fi mai mica decat a doua le fiecare latura cu grosimea foii laterale plus un mm. Mm este pentru a lasa loc siliconului. Foile laterale vor fi asezate pe a doua foaie de fund trecand pe langa prima foaie. Este de asteptat sa nu intelegeti ce am vrut sa spun , mai ales ca si eu realizez ca este destul de alambicata explicatia mea.
De accea daca aveti nevoie de ajutor contactati-ma.

Foile ce intra in componenta fundului vor fi lipite intre ele cu silicon turnat sub forma de retea, avand grija ca diferenta de marime dintre cele doua foi sa fie impartite in mod egal pe toate partile.
Sa dau un exemplu: Daca faceti un acvariu de 100 cm lungime si 60cm latime, 50cm inaltine, geam lateral de 10mm, fundul din doua foi de 8mm.
Foaia de baza din componenta fundului va fi de dimensiunile 100cm/60cm/8mm.
Foaia de deasupra din componenta fundului v-a avea dimensiunea de :
78cm/57,80cm/8mm. Diferenta dintre marimea exterioara a acvariului si cea interioara este data de (grosimea geamurilor laterale x2 ) + (1mm strat silicon x 2).
Lateralele lungi vor avea urmatoarele dimensiuni: 100cm/31cm/10mm. Diferenta de inaltime dintre inaltimea lateralei si inaltimea reala a acvariului este data de grosimea foii de baza plus 1 mm silicon. Lateralele scurte vor avea urmatoarele dimensiuni: 38cm/41cm/10mm.
Dimensiunile date sunt cu scop de exemplificare. Deci ati comandat sticla v-a venit, ati cumparat siliconul, tre sa lipiti acvariul. Veti lipii fundul si il veti lasa cel putin 24 de ore sa se prinda. Neprocedant asa riscati ca sa se deplaseze la lipirea lateralelor si sa iasa neregulat.

Dupa accea va puteti apuca de lipirea lateralelor. Este indicat ca prima lipire sa se faca cu latura lunga din spate, plus o latura mica de pe laterala.
Cand turnati siliconul aveti grija sa taiat stutul la tub in functie de grosimea geamului. Siliconul tre aplicat uniform, fara grosimi diferite. La fundul dublu siliconul se aplica in unghiul format de cele doua foi din componenta fundului, pana la inaltimea de 3 sferturi. Cu foaia laterala este de preferat sa cobori perpendicular pe locul de aplicare. Siliconul se aplica la orizontal de la stanga spre dreapta cu stutul orientat spre stanga iar pe verticala de jos in sus cu stutul orientat in jos.
Dupa ce s-au lipit toate laturile se ia un echer, se taie la coltul unghiului ascutit si cu el se trage siliconul in surplus rezultand o muchie tesita de silicon la imbinare.
Dupa toate aceste operatii acvariul ori se va prinde in niste menghine portabile daca avem iar daca nu se va infasura in elastic lat ca se realizeze o presiune sa faciliteze priza.

Dupa o perioada de doua saptamani si nu exagerez cand spun asta se va curata de resturile de silicon.
Cam asta este tehnologia lipirii unui acvariu in viziunea mea.