Racusorii Gaetice Depressus si Sesarma Bidens, porecliti racusori rosii [red crabs], intertidal cobble crabs, racusori asiatici sau racusori cu clesti rosii [red clawed crabs]. Articolul poate fi folosit ca referinta si pentru specia Urca, numiti fiddler crabs.

Origini: estuarele asiatice; Japonia, China de Sud, Hong Kong, Tailanda

Viata: 2-4 ani

Temperament: semi-agresivi

Dimensiune: pana la 4cm

Cerinte pentru acvariu
Substrat: nisip sau mal
Decor: pietre care creaza acces deasupra apei
Temperatura: 21 – 29 *C [70 – 85 *F]
Greutatea apei: 20 dGH
pH: 7.5 – 8.2
Salinitate: 1.004 – 1.008
Dieta: omnivori

Sesarma Bidens si Gaetice Depressus, doua specii care devin tot mai populare in Statele Unite in randul acvaristilor, necesita cam aceleasi conditii de intretinere. Nu am gasit inca motive concrete pentru care care racusorii, desi aparent identici, apartin de specii diferite, insa astfel de informatii de ordin anatomic nu prea constituie un punct de interes deosebit pentru majoritatea hobby-istilor. Spre exemplu cartea numita “An Introduction to the Cape D’Aguilar Marine reserve, Hong Kong” mentioneaza ca culoarea speciei gaetice depressus este mult mai variata, incepand cu crem si terminand cu maro pe un fundal gri. Sesarma bidens tinde sa fie mai consistenta, de la un rosu intens la un caramiziu inchis. Cele doua specii provin aproximativ din aceleasi locuri, cartea numita “Doctoral Dissertations on Hong Kong” vorbeste de ambele gasite in estuarele din Hong Kong si China.

Biotop

Acvariul trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cele mai importante fiind apa salcie [pe engleza brackish] si accesul la aer. Ca dimensiuni minime, majoritatea sunt de acord ca trebuie un acvariu de aproximativ 30 litri. Racusorilor le place sa se plimbe noaptea si tind sa fie teritoriali, or sa se lupte intre ei daca se simt inghesuiti. In aceasta privinta decideti singuri daca puteti sa tineti mai mult de 1, in functie de marimea acvariului, cum este pregatit si temperamentul micutilor. Cert este ca mai mult de 1 mascul nu e o idee buna decat in acvarii mari unde nu or sa aiba multe de impartit. Retineti ca aceste specii sunt singuratice, e posibil insa sa aveti noroc cu mai mult de o femela insa, dupa cum spuneam, au nevoie de ceva spatiu pentru a-si stabili teritorii.

Desi unele site-uri vorbesc despre acesti racusori ca fiind de apa dulce, toti acvaristii sunt de acord ca pastrarea acestora in apa dulce si fara acces la aer duce la o moarte prematura. Ei sunt semi-terestrii, simtind ocazional nevoia sa iasa la suprafata sa se usuce. De asemenea, faceti-le o favoare si creati-le cateva ascunzisuri unde se pot retrage sa se simta in siguranta, mai ales cand naparlesc. Ca tot am adus vorba de naparlire, odata ce a avut loc, nu le scoateti vechea carapace din acvariu! Acestia or sa o manance pentru a recapata calciul pierdut in aceasta perioada.

Masurand salinitatea apei cu ajutorul unui hidrometru si apoi cu un refractometru care este mult mai precis, am ajuns la concluzia ca aproximativ 1 lingura de sare marina la 1.9 litri sau 8 grame pe litru creaza o densitate relativa de aproximativ 1.006, ceea ce este suficient. A se folosi aceeasi sare care se foloseste pentru crearea apei marine, NU altceva! Retineti ca atunci cand compensati apa care se evapora sa nu adaugati apa salcie ci doar apa dulce, altfel veti mari treptat salinitatea. Eu imi mentin densitatea relativa la 1.005 si ea poate sa varieze usor intre schimbarile partiale de apa, atata timp cat nu variaza mai mult de .002 puncte. Ca temperatura, din experienta mea am constatat ca la mijlocul celor 2 extreme este ideal, deci aproximativ 25 *C sau 78 *F. Ca substrat este recomandat nisipul sau mal special pentru acvarii. Racusorii il periaza in cautare de hrana si, din moment ce acestia tind sa fie murdari, este mult mai usor de curatat decat pietrisul. Daca trebuie sa folositi pietris, incercati sa alegeti unul cat de fin posibil. Eu folosesc un soi de nisip numit “pool filter sand”, care este folosit pentru sistemele de filtrare pentru piscina. Este nisip silica #20 de 45-55mm 100% natural si netratat cu vreun fel de chimicale. Avantajul acestuia este ca, fiind ceva mai mare decat nisipul normal, se aseaza instantaneu fara sa tulbure apa, plus ca granulele nu sunt colturoase. Tot din cauza faptului ca sunt vietati relativ murdare este recomandata prezenta unui sistem de filtrare. Un schimb partial de apa in proportie de 20-25% saptamanal ar fi ideal insa asta depinde in mare parte si de acvariu. Ca plante, java fern si java moss pot fi adaptate treptat si introduse in mediu.

Fiti vigilenti si acoperiti acvariul, intrucat acesti racusori sunt niste adevarati mini-Houdini. Se catara pe ce apuca si e posibil ca intr-o buna zi sa va treziti cu acvariul gol. In mare parte si-au dobandit aceasta reputatie intrucat multi acvaristi nu le creaza un mediu care sa indeplineasca minimul necesar si, ati ghicit, bietii incearca din rasputeri sa ajunga sa traga o gura de aer. Este bine oricum sa nu ne riscam.

Dieta

Fiind sanitari, acesti racusori nu sunt pretentiosi la mancare insa daca decideti sa-i hraniti si altceva decat mancare de pesti, feriti-va de carnuri in afara de cea de provenienta marina, intrucat sunt cazuri in care au creat complicatii digestive si au dus chiar la moarte. Peste crud sau crevete e OK. Carne de vita, pasare etc nu e ok. Ganditi-va cam ce ar manca micutii in mediul lor natural. De asemenea este sanatos sa se varieze hrana bogata in proteine cu ceva vegetale, altfel racusorii or sa va ciupeasca plantele. Ai mei iubesc la nebunie boabele de mazare si bucatele de varza sau salata. Grija sa fie spalate bine si sa nu fi fost tratate cu vreun fel de chimicale. De asemenea, un bonus in dieta ar fi o sursa bogata in calciu. Am incercat sa le ofer la ai mei coaja de ou insa nu au bagat-o in seama. In schimb au fost interesati de osul de sepie zis cuttlebone in engleza, acelasi os care este cumparat pentru pasari si care pe engleza este numit cuttlebone. Practic il rup in bucati mici, il pastrez intr-un bol separat pana se scufunda in caz ca se incapataneaza sa pluteasca si introduc in acvariu.

Acvarii comunitare

In acvarii comunitare racusorii sunt pasnici atata timp cat nu se aventureaza nimeni prea aproape de ei si nu se simt amenintati. Sunt insa cateva mici exceptii si atentionari intrucat personalitatile lor variaza. Este o idee buna sa se urmareasca cu atentie progresul lor cand sunt introdusi in caz ca apar probleme. Nu este indicat sa se tina racusorii impreuna cu melci mai mici de aproximativ 2-3 cm in diametru, altfel o sa-i manance. Acelasi lucru se aplica si la crevetii care pot deveni victime in special cei mai micuti precum ghost shrimp, sau cu unele specii de broscute precum african dwarf frog. De asemenea este indicat sa nu se tina impreuna cu pesti lenti, care petrec mult timp pe fundul acvariului sau viu colorati [precum betta splenders] si curiosi pentru ca e posibil sa apara conflicte. Nu sunt probleme cu pleco sau pesti similari care sunt agili si care pur si simplu se muta daca se intalnesc pe fundul acvariului. Grija insa ca puffers sunt inamicii acestor racusori, o sa-i ciuguleasca de vii.