by Ing. Mircea Oprea
Daca visul oricarui acvarist avansat este sa aiba in acvariu macar doi discusi, visul unui incepator este sa aiba macar doi scalari. Primul acvariu va fi populat cu o mare diversitate de pesti dintre care scalarii nu vor lipsi.< Aria de raspandire este cuprinsa intre zona de mijloc a bazinului Amazonului, nordul Americii de Sud pana in Guyana si tinutul Orinoco-ului. Este un peste cu un corp rotund, botul ascutit, puternic turtit lateral. Pare mai mult inalt decat lung, datorita inotatoarelor dorsala si anala care sunt proeminente. Culoarea de baza este un argintiu stralucitor. Lungimea este de circa 15 cm iar inaltimea pana la 25 cm (la formele voalate aceste dimensiuni sunt depasite). Fruntea este usor bombata, spatele si ceafa sunt maronii pana la masliniu, rar abdomenul are irizatii albastrui. De cele mai multe ori are pe corp 4 dungi verticale de culoare albastru inchis si care sunt distribuite astfel:
- prima trece chiar peste ochi ajungand pana la gat
- a 2-a incepe de sub primele radii ale aripioarei dorsale ajungand pana la anus
- a 3-a, cea mai lata, incepe la capatul de sus al aripioarei dorsale si se termina chiar la capatul de jos al aripioarei anale.
- a 4-a acopera radacina cozii (pana unde incep radiile aripioarei codale). In spatiile dintre dungi pot aparea si alte dungi mai slab sau mai intens colorate, iar uneori pot lipsi chiar si cele 4 dungi de baza. Temperatura de crestere este de 24° C, iar in perioada de reproducere are nevoie de 26-28° C.
Ca specie, populeaza mai ales apele statatoare si cele incet curgatoare, sau zinele unde vegetatia bogata le ofera adapost atat pentru maturi cat si pentru puiet. Totusi poate fi intalnit si in alte zone cu contitii total diferite. Astfel, LADIGES, a intalnit exemplare de scalari in cursurile de apa bogate in stanci si bancuri de nisip din Guyana. Este forma cea mai adaptata la acvarii. Spre deosebire de alte Ciclide el nu scurma nisipul, nu ataca si nu smulge plantele, nici macar in perioada depunerii icrelor sau cresterii puilor. Se va tine seama ca scalarul nu se simte bine in compania altor specii de pesti vioi, tot timpul in miscare. Astfel se va evita asocierea scalarilor cu pesti ca: Barbus nigrofasciatus, Barbus sumatranus, in schimb se pot asocia cu pesti de talie mai mare din familia Cichlidae, care au un mod de viata asemanator (ex. Cichlasoma festivum). Se va evita asocierea scalarilor cu discusii, pentru ca primii pot fi vectorii unor boli specifice numai discusului si de care scalarii nu sunt afectati. Ca varietati ale acestui peste, avem exemplare diferite din punct de vedere coloristic sau diferite din punct de vedere al formei (varietatile voalate). De multe ori putem intalni exemplare diferite atat ca forma cat si coloristic. Ca varietati coloristice putem intalni: aurii, negri, fantom, marmorati. Din punct de vedere al hranei, este un peste totusi comod, care prefera hrana vie, indiferent care, dar mananca si hrana uscata sub forma de fulgi deshidratati, hrana special fabricata pentru ei sau alte Cichlidae. Pentru o hranire corecta se va vedea si capitolul “Hrana”. Daca hranim scalarii cu tubifex, acestia vor fi dati ca hrana doar de doua ori pe saptamana, mai ales daca avem de gand sa reproducel acei pesti.
Dimorfismul sexual si reproducerea. Prima conditie pentru a putea reproduce o specie este sa fim siguri ca avem cel putin o pereche. Precizam ca este nevoie de o pereche, si nu de doi pesti (care pot fi doua femele care vor depune icre, una dintre ele indeplinind rolul de virtual mascul). Pentru a avea macar o pereche, vom creste 10-12 pesti, pe care-i vom hrani cat mai variat, cu hrana vie (mai putin tubifex), cu schimbari dese de apa si cu asigurarea tuturor conditiilor de calitate a apei: duritate, pH si temperatura. Puii pe care-i vom creste trebuie sa fie bine proportionati, sanatosi si sa aiba culoarea dorita pe care s-o perpetuam. Pentru a evita consangvinizarea (reproducerea unor pesti care provin din aceeasi pereche), vom avea grija sa cumparam pesti de la 3-4 crescatori. Dupa circa 10 luni, irisul pestilor se va inrosi, semn ca acestia au devenit maturi sexual. Din acest moment vom observa cu atentie acvariul, pentru a vedea cum o pereche (care se alege singura) se retrage intr-un colt, unde incepe sa curete o frunza, furtunul de aer sau chiar geamul acvariului. Perechea va indeparta prin miscari agresive pe ceilalti pesti, aparandu-si teritoriul. Daca in acest moment avem un alt acvariu pregatit (cu apa la aceeasi temperatura si aceleasi proprietati), atunci vom putea muta aceasta prima pereche in el, in curand dintre ceilalti scalari ramasi se va alege o noua pereche. Pentru o pereche de scalari, in vederea reproducerii, va recomandam un acvariu cu aceste dimensiuni: L=450 mm, l=250 mm, H=450 mm. Se observa ca acvariul are o inaltime mare, lucru necesar mai ales pentru formele voalate.
Dimorfismul sexual nu este evident, nici pentru crescatorii cu experienta, ca sa nu mai vorbim de un incepator. Deosebirea intre sexe este evidenta doar in momentul depunerii icrelor si asta prin forma diferita a papilelor genitale. La mascul papila genitala are 2-3 mm si este ascutita, pa cand la femela are 7-8 mm si are forma unui trunchi de con. Mai este un criteriu dupa care putem deosebi un mascul: cu cat trec anii se formeaza pe frunte un bombament. Alt criteriu de deosebire a sexelor este dupa liniile capului si anume:
- la masculii mai varstnici, capul are o curbura mai pronuntata, in timp ce la femela linia capului este mai dreapta.
Indiferent de acvariul in care au depus icrele, in acvariul comun sau in acvariul in care tinem doar o pereche de scalari, pentru a obtine pui trebuie sa mai avem un alt bazin pregatit special sa primeasca icrele: acesta trebuie sa aiba un volum de 10-15 litri, sa fie spalat bine si dezinfectat, sa aiba o apa pregatita in prealabil. Apa trebuie sa aiba o duritate de 3-5° dGH, un pH = 6,5-7 (usor acid sau neutru), o temperatura de 26-28° C (egala cu cea a apei din acvariul unde au fost depuse icrele). In apa punem cateva picaturi de tripaflavin sau albastru de metilen, pentru a distruge ciupercile care ataca icrele nefecundate si apoi si pe cele bune. Daca avem o lampa cu ultraviolete, putem obtine acelasi efect dupa o expunere de 3-5 minute. Presupunem ca am indeplinit toate aceste conditii si am mutat placa cu icre in acvariul mai mic pentru eclozare. Punem placa cu icrele in jos (nu in sus spre lumina, care trebuie diminuata daca este prea puternica). Acum vom reduce debitul jetului de aer. Piatra de aer nu va fi niciodata pusa chiar sub icre ci undeva mai departe. Icrele eclozeaza si acum vom incepe hranirea lor. Nu se va incepe hranirea decat in momentul cand 90-95% din alevini inoata in stol. Prima hranire se va face cu microviermi si cu naupli de Artemia. Daca-i folosim pe acestia din urma, vom avea grija sa fie eclozati in aceeasi zi (nu cu 1-2 zile inainte), pentru ca nauplii cresc putand fi prea mari pentru puietul nostru. In dozarea hranei vom tine cont ca un pui la primele hraniri consuma cam 5-6 nauplii de Artemia la o masa. Hranirea puilor se va face de mai multe ori pe zi in doze mici. Dupa doua zile de hranire, putem sifona usor fundul acvariului si trebuie facuta prima schimbare a apei (cam 20% din volumul acvariului). Dupa cateva zile vom mari doza de hrana. La inceput, puii de scalar nu seamana deloc cu parintii lor, dar dupa trei saptamani incep sa semene cu ei. Dupa aceasta perioada pot fi mutati intr-un acvariu mai mare, chiar plantat si incepe diversificarea hranei. Astfel putem sa le dam daphnii, ciclopi, larve de tantar, enchitrei, etc. Perechea care a depus si careia i s-au luat icrele, poate depune din nou dupa o perioada de 8-10 zile sau mai rar. O pereche buna, intr-un sezon poate depune de 20-25 de ori.
Se poate intampla ca dupa doua zile icrele sa eclozeze, totul sa decurga bine, dar dupa 6 zile cand alevinii ar trebui sa inoate, acestia sa moara in masa. Pana acum n-am gasit nicaieri o explicatie a acestui fapt, dar poate fi pus pe seama unuia dintre urmatorii factori:
- diferenta de temperatura, mai mult de 2-3° C, intre apa bazinului in care au fost depuse icrele si apa bazinului pregatit pentru icre.
- o aerisire prea puternica a icrelor, acestea fiind desprinse de pe suport
- temperatura prea mare in bazinul de eclozare a icrelor (30° C sau mai mult), temperatura care grabeste eclozarea, puii iesind foarte repede si deci slabiti
- la trecerea suportului cu icrele depuse prin aer, icrele racesc datorita diferentei de temperatura dintre apa si aer
- hranirea necorespunzatoare a perechii numai cu tubifex
- inaltarea coloanei de apa din acvariul pentru eclozare mai mare de 15 cm.
41 Responses for "Pterophyllum scalare – Pestele scalar"
am si eu 4 scalari din care 1 e voalat.Astazi cand am vrut sa fac schimbu de apa am observat pe filtru intern icre era plin cand le-am vazut. dar acum ma intreb ce sa fac ca din cate erau au mai ramas vreo cateva si nu stiu care dintre ei au depus poti sami dai un sfat te rog ?!!!!!!
Este cel mai frumos peste din intreaga istori ii dau nota 10!!!
De acord cu tine mihaela! nota 10+
de curand mi-a murit un scalar,aveam doar unul.am observat ca se curata,se lua culoarea de pe el,este normal?eu am hranit toti pestii din acvariu cu hrana uscata sub forma de fulgi deshidratati,ce mi-a fost recomandata de vanzatorul de la magazinul de acvarii.multumesc mult.
Am un scalar.Are un fel de puncte rosii-maronii sus pe spate langa inotatoare,e mascul se comporta normal,dar parca sunt ciudate punctele alea.Va rog spuneti daca e normal! Daca e ceva,ziceti-mi doctoria care tr sa i-o dau. Ms.
As trimite o poza cu scalarul,dar nu stiu cum.
@Ducu: sal! s-ar putea sa aiba o infectie bacteriala, intra pe site-ul asta ca sa verifici ce boala ar putea avea: http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2
am o pereche de scalari…mi-au facut icre si acum au iesit alevinii nu jtiu ce sa le dau de mancare.dincate am auzit galbenus de ou.dar cum:?
am si un scalar care a evoluat azi:D
am si trei scalari ,o fata,doi baieti, cum imi dau seama cand au format o pereche si ca femela are icre.
chiar nu imi raspunde nimeni .
cred ca atunci cand vezi 2 intr-o parte si unu separat..
salut qiqi1,am un acvariu in forma de cilindru si am: 3 pesti scalari un sanitar, o pereche de xipho un molly si acel guppy de care zicam ,mai sunt si alti pesti dar nu stiu ce specie sunt.acum hai sa revenim la subiect.vezi tu nu imi dau sema care dintre scalari este masculul.ti-as trimite o poza cu ei dar nu am aparat foto si nici nu stiu cum sa pun poza pe sait.
iei mi-a facut guppy puiuti
iei sunt atat de bucuros
cum imi dau seamama cand scalari sunt insarcinati.raspundeti
va rog ajutati-ma am un scalar negru care nu mai inoata nu mananca dar isi misca branhile.l-am loat din acvariul comun si lam pus intr-un bol cu apa din acvariu.ce sa fac/de cinci ore se parta asa.nu vreau sa-l pierd.este o parte din familia mea si il iubesc.varog mult de tot ce ii pot face?
va multumesc.
FILIP..la scalari se distinge mai greu..cand ajung la maturitate la unul[nu am retinut care] are capul mai bombat..scalarii depun icre..perechea se separa singura si are grija cu inversunare de ele..poate e tarziu sa-ti dau raspunsul despre scalarul bolnavior..e bine ca l-ai separat..sper sa fie bine..eventual pui si un pic de albastru de metil..
si eu am 2 pesti si unul cu corn
salut
am si eu doi scalari din care unu sta pe fundul acvariului de o zi si inainte statea la filtru de apa si pompa de aer.ati putea sa imi spuneti ce are va rog?????
care vrea pui de guppy sa ma contacteze aici:D
Am crescut si eu scalari. Acum am discusi. Pestii iti transmit un sentiment de liniste si impacare. Cand te apropii de acvariu, par sa se bucure ca niste catelusi, oricat ti s-ar parea ca nu stiu ce se intampla in jur.
am si eu cativa slacari (7 la numar , 6 de aprox 2 luni si unul mai mare cam 1 an )iar dupa ce am citit am observat ca el curata sticla acvariului .
ce pot sa ii fac (avand in vedere ca ceilalti 6 sunt inca pui )
apropo am uitat sa mentionez ca cei 6 noi cumparati sunt negri si argintii iar cel mare este galben pe tot corpul
eu cred ca scalarii sunt niste pesti destul de timizi asa ca nu ar trebui sa ii stresam
filip scalarul tau are nevoie de o temperatura de 26 grade in apa daca ai incalzitor incalzeste apa!
Salutare
am avut 2 perechi de scalari Ș unii mari – maturi si o pereche de pui .
cei mari au murit unul dupa altul la interval de doua zile…
acum dupa un an cand cei mici au crescut si aratau superb ..a murit unul dintre ei..
ai indee ce se intampla
nu au avut leziuni s-au urme de boli , au murit subi!
am si alti pesti in acavriu..dar intr-un an de zile nu a murit nici un alt peste
multumesc
am vre-o 6 scalari impreuna cu vre-o cativa beta si ceva carasei! (nu ma prea pricep la acvarii si la pesti ) de curad scalarii au inceput sa se bata intre ei pana unul moare ,dupa ce unul a murit ceilalti ii mananca pielea de pe el DE CE ? pot face ceva?
ce specii de pesti ma sfatuiti sa pun intr-un acvariu ? vreau sa pun vreo 30 dar sa fie mai multe specii ca sa fie mai frumos!
Salut,
Sunt disperata, am un acvariu de 80 de L, sunt 6 pesti si un melc rasfatat. 2 sunt scalari i am de 3 ani jumatate, deci ma intelegeti de ce sunt disperata, pt ca unul dintre ei pare sa aiba pb de echilibru, inoata doar intr-o parte, si parca nu mai “survoleaza” pe tot spatiul acvariului. Este foarte retras in ultimele zile, si are niste pete pe el , parca al naparli. Va rog sa imi ziceti ce as putea sa fac? Multumesc anticipat.
buna.Am 2 intrebari.Nu stiu daca veti stii sa raspundeti la una dintre ele.
1.Akm o saptamana mi-am luat un scalar mascul sanatos.Timp de doua zile a mancat ce iam dat.A treia zii nu a mai vrut sa manance.Am crezut ca e de la singuratate
si iam luat o femela.Insa akm nici ea nu mananca akm.Nu inteleg.De unde iam luat mancau.Si akm masculul ba sta si nu se misca ba se lasa intro parte se ridica si dupa se indreapta iar.Va rog spunetimi ce au.Masculul nu a mai mancat de 5 zile si cred ca o sa moara pana sambata cand o sa merg sa ii iau larve.
2.Daca cei doi mor vreau sa imi iau 2 pesti betta.De unde pot stii daca cei doi au de gand sa faca icre?
Manny.Din cate stiu eu daca sunt 2 scalari masculi.Se bat pentru teritoriu.Nush sigur.Incearca sa ii tii in acvarii diferite
Nu va sfatuiesc sa va luati scalar daca nu va pricepeti in pesti si nu aveti timp de ei.Eu am facut o greseala ca iam luat.
din cate stiu eu Agnes , dupa 4 ani scalarii nu trebuie sa depuna rea des deoarece le scade metabolismul si viata li se scurteaza , eu am doar un scalar , un mascul , il am de ceva timp de la un coleg , tin sa mentionez ca sunt un incepator al acvaristicii am doar 8 guppy 2 molly negrii 2 xilo si 1 scalar …
imi cer scuze pentru dublu post dar am uitat sa mentionez ca mai am si 2 sanitari gri , daca stie cineva ce pesti mai pot asocia cu acestia , tot vivipari ar fi minunat
vreau sa va spun ca am avut si eu 5 scalari care mi-au murit toti ma-m interesat de la un prieten care se ocupa de multi ani cu cresterea pestilor el mi-a spus ca temperatura potrivita pentru scalari este de 25 de grade putin mai tarziu mi-am mai cumparat inca o pereche de scalari am bagat incalzitorul lasundu-l sa ajunga la tempeatura de 25 de grade.pesti nu au mai murit si acum sunt foarte multumit ca au facut pestisori micuti.
Salut, poate ma ajuta si pe mine cineva…
am 2 scalari intr un acvariu de 60L, cam de 1 an, sunt mascul si femela,
de fiecare data cand depun icrele (de 2 ori in ultima luna am observat, inainte am avut si un sanitar in acvariu, si cred ca el curata si ce nu trebuia), le depun pe filtru, in zonele in care filtrul nu absoarbe… ideea e ca de fiecare data cand fac asta accvariul prinde pe unele portiuni din geam o mazga ruginie… de la ce sa fie asta?
Cam dupa maxim o saptama icrele se fac albe si dispar de acolo.
mentionez ca nu am plante in acvariu.
Multumesc
Am trei scalari aveam unul si am mai luat 2 unul il alearga pe cel care erace se intampla varog spunetimi
Am avut doi scalar mi cumparaseram de trei zile ia m pus impreuna cu doi carasi auri si trei sanitari.Dupa doua zile unul mi a murit le puneam mancare recomandata de vanzator niste granule mici de tot negre se duceau la suprafata dar nu le mancau se uitau doar dupa ele azi a murit si celalant cred ca aveau cam 20de.zile sumt incepator si vreau sa imi iau alti ce mancare sa le iau.
Bună. Am cumpărat lună trecută 2 scalari. Am un acvariu de 50 L. Temperatura este de 27 de grade și pe lângă scalari mai am : 2 sanitari,2 molly,2 barbus-cireasă și 4 pești neoni.
Azi dimineață un scalar mi-a murit..nu știu de ce . L-am văzut plutind prin apă și îi lipseau mustețele. Acum 20 de minute aprox. Scalarul rămas fugea de un pește molly. Acesta ìi desprinse mustețele pentru că erau pline cu mâncare. Am pus scalarul separat în borcan și nu s-a mișcat deloc. În acvariu ceilalți îl ciupeau. Acum nu mișcă.
Se va întâmpla ceva cu el ?
salut am si eu o problema ….am o pereche de scalari care depun oua foarte des dar ouale prind o culoare alba si nu ami iese nimic. A poi pesti le mananca. Problema este sigur apa de la robinet si nu am idee cum sa o tratez sau ce sa folosesc . Multumesc
Cum iti poti da seama.care este mascul si care femela?
Leave a reply