by Ing. Mircea Oprea

De cele mai multe ori, intai ne cumparam acvariul si apoi ne intrebam unde il punem. Locul de dispunere al acvariului trebuie ales cu grija pentru ca odata bazinul montat este foarte greu sa-l mutam. In timpul mutarii se pot petrece multe neajunsuri, mergand pana la spargerea acvariului. De aceea el trebuie golit, scosi pestii si plantele si reamplasat. Alegerea locului de amplasare al unui acvariu este un lucru dificil. De exemplu daca amplasam un acvariu mic intr-un loc cu curent (langa usa sau fereastra), atunci variatiile de temperatura vor fi mari indiferent de calitatea incalzitorului. De aici si posibilitatea aparitiei unor boli. Daca este amplasat in bucatarie sau in locuri unde se lucreaza cu substante volatile, vapori de ulei, grasime.. vor duce la infundarea supapelor vibratorului sau pot forma pelicule de ulei pe suprafata apei din acvariu.

acvariu

Un alt element de care trebuie sa tinem cont in amplasarea acvariului il constituie lumina. Daca amplasam acvariul intr-un loc care primeste lumina dinspre nord, acest lucru nu va permite cresterea si inmultirea algelor verzi si albastre dar nu vor putea creste ca plante decat Cryptocoryne care au nevoie de putina lumina. O amplasare catre o fereastra care primeste lumina dinspre sud, va duce la o crestere si inmultire excesiva a algelor verzi si albastre. Nici ferestrele orientate spre vest nu dau prea multa lumina si de aceea sunt recomandate locurile de amplasara spre o fereastra care primeste lumina dinspre est, acest loc avand suficienta lumina, atat ca intensitate cat si ca durata.

Sunt doua moduri de a amplasa un acvariu astfel incat sa poata utiliza lumina solara de la ferestre:
– dispunerea acvariului pe peretele opus geamului
– dispunerea acvariului pe un perete perpendicular pe cel cu fereastra.
In ambele moduri de amplasare, lumina este primita de geamul din fata, asigurand o iluminare suficienta atat a plantelor mici cat si a celor mari (care vor fi amplasate catre fundul acvariului pentru a nu le umbri pe cele mici). Amplasat astfel, si pestii vor beneficia de lumina soarelui devenind mult mai activi si aratandu-si adevaratele culori.

La amplasarea acvariului vom tine cont si de spatiul care trebuie lasat intre spatele lui si perete, pentru montarea unui filtru exterior sau a vibratorului (vibratorul se va muta de regula deasupra nivelului acvariului pentru ca in cazul opririi curentului, apa sa nu curga inapoi pe furtun si sa umple corpul acestuia, iar atunci cand se redeschide curentul sa arda bobina). Daca vom amplasa acvariul pe un raft trebuie sa ne asiguram ca avem destul spatiu pentru prinderea pestilor sau pentru a curata bazinul. Se va evita amplasarea in locuri accesibile copiilor mici sau animalelor de casa. De asemenea nu vom amplasa acvariul in sufragerie unde poate fi lovit cu un scaun, etc.

Se va avea in vedere si greutatea acvariului, tinand cont ca suportul pe care il vom pune sa reziste si sa nu se curbeze (este periculos mai ales la acvariile lipite cu silicon-cauciuc, in acest caz se poate sparge fundul). Se va tine cont si ca greutatea unui acvariu nu este numai greutatea lui proprie ci si a nisipului, a apei, a decorului, etc. La amplasarea unui acvariu mare (300+ l) intr-un apartament de bloc se va tine seama si de rezistenta planseului si se va creea un suport care sa distribuie greutatea pe o suprafata cat mai mare. Amplasarea unor astfel de acvarii se va face cat mai langa pereti (unde sunt puncte de rezistenta) si pe cat mai multe puncte de imbinare. Nu se va amplasa un astfel de acvariu in mijlocul camerei!

&

Lumina alba este un complex de 7 spectre de culoare: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet = spectrul ROGVAIV. Pentru acvariu, cea mai buna lumina este cea care are lungimea de unda cuprinsa intre 380-780 nm. In acest spectru trebuie sa existe din toate aceste radiatii cate putin. Radiatiile sunt fluctuante in timpul zilei si in functie de intemperii. La inceputul acvaristicii s-a incercat cresterea plantelor doar la lumina zilei, dar s-a constatat ca unele plante nu cresc deloc sau cresc foarte putin si asta mai ales iarna, cand zilele sunt scurte si deci lumina este putina. Atunci s-a trecut la iluminatul artificial si din acest punct de vedere amplasarea acvariului a devenit independenta de sursa de lumina. Becul este sursa de lumina cea mai apropiata in timpul zilei, avand si cele mai bune rezultate in cresterea plantelor. Datorita aparitiei lampilor fluorescente (gresit spus cu vapori de neon, pentru ca acesta da o culoare rosie), becul a devenit doar o sursa suplimentara sau il folosim doar cand vrem sa obtinem efecte complementanre. In cazul becului o mare cantitate din energie se transforma in caldura si apoi durata medie de functionare este de numai 1000 de ore.

In cazul folosirii lampilor cu vapori de mercur, acestea dau o limina rece pentru ca spectrul lor este in domeniul ultraviolet. Lumina este de 3-4 ori mai puternica decat a becurilor iar durata medie de functionare este 7500 ore. Pentru a realiza asimilatia clorofiliana, plantele au mai ales nevoie de lumina din spectrul albastru si oranj-rosu, radiatia verde fiind respinsa in mare masura, de aceea plantele sunt verzi. Radiatia rosie amplifica cresterea in lungime, dar coroana este rara. Sub actiunea excesiva a radiatiilor albastre si ultraviolete, coroana ar fi bogata dar plantele raman mici. Iluminatul zilnic trebuie sa fie de minimum 11-12 ore cu o intensitate de 200 lx. Trebuie subliniat faptul ca pe fund este necesar sa cada o lumina corespunzatoare unei puteri de 2W pentru becuri cu incandescenta si de 0,7W pentru tuburi fluorescente. De aceea nu este indicat ca in bazin sa tinem plante cu frunze plutitoare: gen Ceratopteris, sau plante cu frunze mari gen: Nymphaea, Nuphar, pentru ca impiedica patrunderea luminii pentru plantele de pe fund.

Fiecare planta are nevoie de 0,1 dm2 cu o anumita marja in conditiile pe care i le cream, dar in fiecare marja exista un optim. Cantitatea de lumina se exprima in “luxi” si se poate masura cu luxmetrul. Luxul (lx) este raportul dintre unitatea de flux luminos si unitatea de suprafata iluminata. La noi, vara, in aer liber iluminarea atinge in medie 10000 lx, iar iarna, in zilele innorate, in acvariu poate ajunge pana la 0,5-1%. Prin observatii, in acvariile cu o inaltime a coloanei de apa cuprinsa intre 20-60 cm, in cazul folosirii lampilor cu vapori de mercur, valoarea iluminarii este intre 600-2000 lx. Ca regula, randamentul lampii Watti = volumul acvariului in litri impartit la 4.

Pana a ajunge in acvariu la consumatorul direct, plantele, lumina se pierde prin reflexie, prin geamul care acopera acvariul, prin fereastra, iar la o apa veche (usor galbuie) orin absorbtie (sau la o apa tratata cu turba). De regula lampa trebuie sa fie sprijinita direct pe acvariu si sa aiba exact dimensiunile (mai ales lungimea) lui.