by killiman

Este o rusine ca diminutivul killi nu incanta majoritatea populatiei chiar daca sunt printre cei mai usori pesti de intretinut si inmultit .

Sunt incredibil de inselatoare zvonurile si ideea gresita care incercuieste killi-ul. Este totusi un regret deoarece ei sunt usor de intretinut si reprodus.

Parametrii apei

Tot timpul imi tratez apa pentru a scapa de clor,dar numai pentru speciile de killi carora l-e este bine in apa dura si alcalina care vine de la robinetul meu(ph 7.8-8.0).Acesti pesti sunt membri ai specie Nothobranchius care sunt originari din Tanzania.

Mai este de asemenea o specie cu foarte multi membri cunoscuta ca Amphiosemion.Multi dintre ei sunt gasiti in padurile tropicale din Congo si Gabon unde conditiile apei sunt opuse acide si moi – similare cu apa noastra de ploaie.
Nu sunt nevoie de cunostinte de chimie ca cineva sa poata intretine si inmulti killi mei.

Stabilind ca cele mai multe specii de killi au cererile apei impartite in doua tipuri diferite hai sa ne uitam putin la cererile de temperatura.

In timp ce killi sunt gasiti peste tot pe glob ei sunt originari din Africa si apoi America de Sud.Ambele specii Nothobranchius si Amphiosemion (de obicei prescurtati la notho si amphio)sunt din Africa.

Notho este originar din din partea estica a acestui vast continent. Traiesc si se inmultesc in balti care se evapora in sezonul secetos lasand in urma mii de oua intarite.Acestea eclozeaza la inceputul sezonului ploios.Pentru a mima aceste conditii este bine sa pastrezi o temperatura intre 25˚C, o usoara variatie ar putea imbunatati depunerea de icre.

Amphio pe de alta parte au o cerere a temperaturii mai ciudata.Unele specii gasite in padurea tropicala prefera temperaturi mai scazute de aproximativ 21C.Multi cer temperaturi chiar si mai mici pentru a se inmulti.

Un membru al asociatiei BKA (British Killifish Association)a reusit sa inmulteasca una dintre aceste specii atunci cand inalzitorul lui a « crapat’’ !Este foarte des cazul in care o schimbare partiala a apei poate declansa inmultirea.

Chiar daca eu scot 30% din apa la fiecare 2 saptamani la Amphio si la fiecare 7-10 zile la Notho,eu nu folosesc filtrarea biologica.Altii folosesc filtre cu burete sau ceva de genul lor dar eu nu vad de ce ar fi necesar.

Alt avantaj al intretinerii pestilor killi este ca ii poti tine in acvarii mici.O pereche sau un trio sunt indeajuns de fericiti intr-un acvariu cu dimensiunile intre 30cmLx20cm l x25cm inaltime cu schimbari regulate ale apei.Dar ai nevoie de un acvariu mai mare daca vrei sa mergi pe specii intre 10-13 cm.
Folosesc turba ca substrat ce nu are nici una din chimicalele care se gasesc in multe compozitii de turba.Uscand-o mai intai mult din tanin se scurge.Storcand-o bine scapa de cea mai multa apa maro.(pe care unii o cumpara)In acvarii mici doi sau trei pumni de turba sunt de ajuns.

Inmultirea Amphiosemion-ilor

Tot timpul folosesc mopuri pentru inmultire si/sau plante .Acestea pot fi puse pe ‘’fundul’’ acvariului sau atasate de o bucata de polistiren sau un dop de pluta pentru a pluti la suprafata.Nu este nevoie sa luati parintii dn acvariu dupa depunere,dar daca preferati puteti pune icrele la incubare pe muschi(Sphagnum) umed intr-o cutie de tipul celor de margarina vegetala.

Dupa 16 zile se adauga apa din acvariul in care a fost facuta depunerea.Odata icrele eclozate,alevinii pot fi hraniti cu infuzori,nauplii de artemia,micro.

Inmultirea Notobranchius-ilor

La toate speciile de Noto nu sunt necesare mopuri de depunere acestia depunand in turba .Masculul si femela se ingroapa in substratul de turba unde depun.Daca Noto sunt hraniti corect si au parte de schimbari partiale de apa dese vor depune aproape in fiecare zi.Indicat este sa stea in bazinul de depunere trei saptamani,dupa care vor fi transferati in alt bazin asemanator .

Se scoate turba din acvariul initial,se scurge printr-un filtru de cafea,apoi se stoarce intr-un saculet confectionat din plasa foarte fina, similara cu cea de la filtrul de cafea,pina in momentul in care turba are umiditatea aproximativ ca tutunul de pipa .Icrele de Noto dupa depunere se intaresc si nu exista sansa de a fi strivite.(in Africa in sezonul secetos ultimele balti folosesc la imbaierea elefantilor,hipopotamii stau in ultima zona umeda pina aceasta seaca)

Sfera formata din turba stoarsa se introduce intr-o cutie de genul celor de alimente,etansa pentru a nu pierde total umiditatea, care se eticheteaza cu data colectarii icrelor,specia si termenul la care se preconizeaza eclozarea, dupa care se pastreaza la o temperatura de 25-27 grde Celsius pina in momentul umectarii.(sezonul ploios)

Pot spune ca este deosebit momentul in care introduci o « bila « de turba cu icre in apa de eclozare.Daca pestii au fost bine intretinuti si au depus icre de calitate,daca acestea au fost incubate la temperatura buna,poti vedea citeva sute de alevini.
Pe de alta parte poti avea doar o pereche.Nu este totul pierdut atita vreme cat se stoarce din nou turba si se mai pastreaza o perioada de timp dupa care se uda din nou.

Hrana pentru pestii denumiti killi este in mare parte formata din hrana vie dar unele specii accepta si fulgii din comert,cat si hrana uscata sau congelata.