by lupul-sur

Pestii sanitari cum sunt cunoscuti in marea masa a acvaristilor sunt reprezentati de o mare varietate de specii de pesti ce au principala caracteristica hranirea la fundul acvariului. Dupa cum fiecare dintre noi stim ca fiecare peste are o zona din acvariu unde se hraneste. Cei mai cunoscuti dintre sanitari sunt pestii corydoras, iar ca raspandire in acvariile noastre este Corydoras paleatus.

Corydoras paleatus este specia cea mai reprezentativa a familiei Callichthydae, un peste pasnic, ovulipar, prefera apa fara saruri de calciu si cu o temperatura de 22-25 grade Celsius. Pe timpul iernii el poate suporta si temperaturi de 14-16 grade Celsius. Este originar din Brazilia mai precis din lunca inundabila a fluviului La Plata. Ajunge in Europa in anul 1893.

Creste pana la o marime de 7-8 cm femela si de 4,5-5 cm masculul. In afara de marime masculul este si mult mai suplu decat femela si are innotatoarea ventrala mai ascutita. Corpul este comprimat lateral si linia spatelui usor arcuita, avand o culoare cenusiu inchis cu luciu metalic si mici puncte negre. In loc de solzi el este acoperit cu placi cornoase, subtiri. Prezinta respiratie intestinala. Pe piata se mai gaseste o varietate albinotica obtinuta de acvaristii din orasul Baltimore SUA, plus o varietate voalata normala sau albinotica. Are botul inclinat in jos, cu mustati. Acest lucru ii tradeaza obiceiul de ca scurma nisipul. Este un peste vioi, foarte jucaus, mai ales la exemplarele de varsta mica. Are tendiinta de a sarii din acvariu de accea este necesar ca acest acvariu sa fie acoperit cu un geam de sticla. Dupa unii autori el ajunge la o varsta de 20 – 24 ani, iar dupa altii nu depaseste 10 ani. In acvariu la mine o femela de 6 ani are 8 cm si este activa sexual. Este un peste foarte rezistent la boli ( am reusit sa vindec un mascul ce avea innotatoarea dorsala rupta). Nu se poate mentine la diferite nivele ale apei si din acest motiv in momentul in care nu mai innoata se scufunda.

Pentru inmultire se aleg exemplare de minim 1,5 ani puse in acvariu de 30 – 40 litri cu coloana de apa de 30 cm. Ca plante se pot folosii Sagittaria, Vallisneria si Ludwigia. La o femela este de preferat sa se introduca 3-4 masculi. Femela depune icrele pe geamul acvariului sau pe frunzele plantelor din apropierea acestui geam. Inaintea jocului nuptial curata cu gura si cu innotatoarele geamul acvariului. Un semn de avertizare este reprezentat de ascensiunea si coborarea rapida a pestilor pe langa geamul acvariului. O femela depune in jur de 150 de icre, tari ce sunt foarte aderente pe suprafata pe care au fost fixate. Un alt comportament interesant al acestei specii de pestii este reprezentat de faptul ca femela, atunci cand masculii sunt insuficienti sau necorespunzatori, ii prinde si ii suge de lapti fertilizandu si singura icrele. Prima oara cand mi-am vazut masculul intors pe o parte cu botul femelei infipt in el am tras o sperietura clasa intai. Larvele eclozeaza dupa 6 zile la o temperatura de 22 grade Celsius si dupa 11-12 zile la o temperatura de 18-20 grade. Ca hrana pentru alevini se recomanta microorganismele, zooplanctonul etc. Dupa cateva luni cand atinge o marime de 1 1,5 cm este deja frumos colorat.

Pe langa Corydoras paleatus mai intalnim si alte specii de cory dar cu o raspandire mult mai mica. Dintre aceste specii mentionez Corydoras julii, Corydoras hastatus, Corydoras aeneus si Corydoras schultzei. Nu insist asupra lor deoarece sunt destul de putin raspandite, eu personal nevazand decat un exemplar de corydoras julii, pe care il am in acvariu la servici.

Pentru a scrie acest articol am folosit urmatoarele carti:
- Acvaristica de Zoltan Kaszoni; Editura Stiintifica Bucuresti 1970;
- Acvaristica practica de V. Voican si I Radulescu Editura Ceres Bucuresti 1979;
- diverse materiale preluate de pe internet;
- marunta mea experienta.

Imi cer scuze pentru eventualele inexactitati si greseli de ortografie si sper ca acest articol sa va ajute.