by Solaris

M-am hotarat sa scriu acest articol pentru multele intrebari care se ridica in legatura cu folosirea carbunelui activ in acvaristica.

Acest material filtrant seamana cu un burete, avand cavitati microscopice si care prin procesul numit absorbtie are rol de filtrare chimica a apei, retinand elemente ca iond, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. nu elimina amoniacul, azotitii si azotatii.

Este bine de stiut ca viata carbunelui activ este limitata functie de cantitatea folosita si volumul acvariului. Dupa aceasta perioada rolul lui devine nul (mai putin ca suport pentru bacteriile utile denitrificatoare) chiar periculos deoarece are obiceiul de a intoarce in apa acvariului substantele stranse pana atunci, putand duce la dezechilibre grave. Mai este bine de stiut ca pe langa elementele nocive, acesta filtreaza si elementele vitale pentru viata plantelor si vietatilor acvatice, ca minerale, fertilizanti, elemente organice si vitamine.

Carbunele activ se va folosi (o lingura cu varf pentru 20l apa si jumatate din aceasta cantitate pentru acvariile marine cu corali ) numai pentru eliminarea substantelor toxice ajunse accidental in apa cat si dupa tratamente in cazul imbolnavirii pestilor. Este interzisa folosirea lui pe perioada tratamentelor cat si in cazul folosirii substantelor nutritive pentru plante deoarece elimina efectele dorite ale acestora.

In incheiere mai amintesc ca carbunele activ se poate regenera prin incalzire la o temperatura de 480C dar este de preferat totusi achizitionarea unuia nou din magazin deoarece pretul lui nu este mare.