by Dudi
Ichthyophthirius multifiliis (boala punctelor albe, “gris”)
Parazitul unicelular Ichthyophthirius poate atinge 1,5 mm si poate fi usor de vazut cu ochiul liber pe pielea pestelui. Datorita acestor pustule albe ce acopera pestele facandu-l sa arate ca si cum ar fi fost presarat cu nisip, boala este cunoscuta ca “boala punctelor albe” sau “gris”.
Boala apare mai intai pe inotatoare sau pe spatele pestelui. In acest stadiu initial, pestii deja isi tin inotatoarele stranse si incearca sa scape de paraziti, frecandu-se de plante sau obiectele decorative din acvariu. In stadiile avansate ale bolii, numarul de paraziti de pe piele poate fi atat de mare incat acestia formeaza pete extinse de culoare alb-galbui.
Deoarece boala se raspandeste foarte repede in acvariu, este necesar sa se inceapa tratarea ei ( eu recomand sera costapur ). Sera costapur se aplica intotdeauna in acvariul cu pestii si cu instalatiile in functiune. Astfel, si parazitii aflati in stadiul liber (numit si “swarmer”, care se misca liber in acvariu) sunt omorati. Sera costapur nu afecteaza pestii si plantele.
Pentru tratarea Ichthyophthiriazei, nu este absolut necesar sa administrati sera costapur, dar aceasta asociere este utila si ajuta si la combaterea altor paraziti externi.
Aceasta combinatie ajuta la eradicarea mai rapida a bolii. Ichthyophthirius poate sa ramana mult timp in stare latenta in acvariu. In caz de stress, de exemplu cand se introduc pestii noi, boala poate izbucni in orice moment.
Pentru sustinerea tratamentului, recomandam cresterea usoara a temperaturii timp de trei zile ( cu maxim 2 grade Celsius; informati-va atent despre limitele de toleranta ale pestilor! ) si aerarea puternica a apei. Prin cresterea temperaturii apei, dezvoltarea parazitilor este accelerata si este activat sistemul imunitar al pestilor. In acest fel tratamentele pot fi chiar mai eficiente.
Ciclul de viata la Ichthyophthirius
1. Parazitii adulti parasesc pestii si inoata liber, cautand locurile bine protejate din acavriu,cu curent mic de apa
2. Parazitul formeaza un chist si se divide de mai multe ori. In chist se dezvolta cateva sute de “swarmer”- stadii libere.
3. Stadiile libere penetreaza capsula chistului, se raspandesc in acvariu si se divid din nou.
4. Stadiile libere se fixeaza pe acelasi peste sau infecteaza alti pesti, patrunzand in pielea acestora.
Mentionez ca acest articol a fost scris dupa ghidul Sera. Sper sa va foloseasca la ceva 🙂
Leave a reply